Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Jagode šentjurske modre kavčine letos večinoma končale pri mimoletečih


V Zgornjem trgu sta v petek, 10. oktobra, gospodar trte in mestni viničar opravila tradicionalno trgatev šentjurske potomke mariborske modre kavčine, najstarejše trte na svetu.

Župan mag. Marko Diaci in Jurij Malovrh sta v dialogu, malce šaljivo in malce zares, povzela rast in nego trte v tej sezoni, ki vinogradnike zaradi obilice dežja in hladnega vremena ni ravno navduševala. Ji je pa toplo sonce v zadnjih dveh tednih ustrezalo, saj je pokazala zavidljivo stopnjo sladkorne stopnje, ko sta jo župan in viničar namerila. Tako je kar zelo šla v slast tudi ptičem in pa verjetno tudi mimoidočim, saj bili so grozdi, ki so bili na dosegu roke, že pobrani.

Pred začetkom del so se pokrepčali s kapljico, ki jo je v svoji kleti iz lanske letine moder kavčine dozorel Jurij Malovrh. Nato je je bilo treba po sladko grozdje, natanko 51 grozdov jih je Malovrh naštel, v višino ob protokolarnem objektu Ipavčeve hiše. Spretnosti sta po lestvi splezala župan in sedanja vinska kraljica sv. Helene Valerija Tanšek, ki bo v kakšnem mesecu dni lento predala naslednici. Za ubrano pesem so poskrbeli ljudski pevci KD Jesensko cvetje, ki so veselo prepevali še tudi po trgatvi, ko smo obiskovalci v vrtu Ipavčeve hiše pozobali potrgano grozdje in seveda tudi nazdravili.

Fotoutrinki (KLIK!)