Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Večmilijonska škoda na Šentjurskem


Stanje v Občini Šentjur se, kar se tiče meteornih in poplavnih voda, umirja, saj so gasilci in pripadniki civilne zaščite tekom sobote in še včeraj uspeli počrpati vodo iz poplavljenih objektov oziroma je ta iz poplavljenih območij odtekla.

V nadaljevanju je opis škode, ki so ga posredovali iz šentjurske občinske uprave: “Na terenu je bilo še v soboto 120 gasilcev, včeraj 30. Trenutno največjo težavo predstavljajo plazovi, ki se še zmeraj prožijo ter ponekod ogrožajo nekatere objekte in ceste, pa tudi vinograde. Ocenjujemo, da se je na območju Občine Šentjur, glede na dosedanje prijave, sprožilo okoli 100 plazov. Od tega 10 plazov ogroža stanovanjske hiše. Zaradi nevarnosti plazu so bili izseljeni prebivalci šestih hiš (Turno, Voduce, Slivnica, Vodruž, Sele, Drobinsko). Ceste so trenutno neprevozne na 10 odsekih. Ponovno je za promet zaprta cesta Gorica pri Slivnici–Prevorje. Po ocenah, ki smo jih posredovali tudi Upravi RS za zaščito in reševanje- Izpostava Celje, je bilo na območju Občine Šentjur poplavljenih 37 hiš (škode za 50 tisoč evrov), 6 hlevov (škode za cca 15 tisoč evrov), 30 odsekov ceste (bankine, asfalt, makadam, škode po grobi oceni za 150 tisoč evrov), 4 industrijski objekti (1,5 milijona evrov škode). Največ škode, po prvih ocenah za okoli 3 milijone evrov, so povzročili plazovi.

Danes gasilci še nadaljujejo z deli, predvsem s spiranjem poplavljenih površin, na terenu pa plazove ogleduje geolog, glede na prioriteto po ogroženosti. Poleg tega čakamo na sklep Uprave RS za zaščito in reševanje glede ocenjevanja škode, ki bo podlaga za nadaljnje ukrepe.

Vljudno se zahvaljujemo vsem gasilcem, uslužbencem javnih podjetij ter prostovoljcem, ki kakorkoli pomagajo pri odpravi posledic deževja. Hkrati naprošamo občanke in občane za pazljivost, previdnost ter obveščanje glede morebitnih nevarnosti na terenu in so pozorni na varnost svojih bližnjih, sosedov in vseh, ki potrebujejo posebno pomoč.”

*na sliki plaz na cesti Gorica pri Slivnici-Prevorje pri odcepu za Javorje, ki je sicer na drugem mestu trenutno zaprta za promet; foto: V.A.