Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Podčetrtku zaključen projekt “Energetska sanacija OŠ Podčetrtek” (foto in video)


Prvi šolski dan je v OŠ Podčetrtek minil v znamenju slovesnega odprtja energetsko sanirane OŠ Podčetrtek. V ta namen so v telovadnici šole priredili slovesnost s kratkim kulturnim programom, v katerem so sodelovali učenci OŠ Podčetrtek, katerim so se pridružili tudi njihovi mlajši kolegi z bližnjega vrtca.

Že v mesecu marcu smo na našem portalu poročali o podpisu pogodbe, ki se je nanašala na projekt “Energetska sanacija OŠ Podčetrtek”, katerega osnovni namen se je v prvi vrsti nanašal na implementacijo potrebnih ukrepov za energetsko sanacijo obstoječe šole ter funkcionalno izboljšanje, s čimer bi se povečala energetska učinkovitost, zmanjšala bi se emisija toplogrednih plinov, obenem pa bi se povečala proizvodnja toplote iz obnovljivih virov.

Slovesnosti so se poleg učenk in učencev, staršev, delavcev šole, župana Petra Misje, članic občinske uprave in članov občinskega sveta občine Podčetrtek, udeležili še predstojnica oddelka Zavoda RS za šolstvo iz Celja mag. Sonja Zajc, nekdanja ravnatelja šole v Podčetrtku – častni občan Jože Brilej in Rudi Filej, projektant Domen Barovič, nadzornik Matej Valant, glavni izvajalec energetske sanacije šolske stavbe Jože Hartl, poslanec v DZ dr. Vinko Gorenak in dobrotnik Jernej Štrajher.

 

V kulturnem delu programa so nastopili otroci Vrtca Podčetrtek pod vodstvom vzgojiteljice Urške Sovinc z deklamacijo Vrtec in šola ter ljudskim plesom Ob bistrem potočku je mlin. Učenci razredne stopnje pa so nastopili s točkami V šolo, Iz šole, Alenka učenka in Sadni prepir. Za nastop so jih pripravile učiteljice Darja Žlender, Majda Pepevnik in Mira Hrušovar. Seveda pa je zapel tudi Otroški pevski zbor, ki že leta deluje pod vodstvom zborovodkinje Mihaele Pihler

Po nastopih pa je ravnatelj OŠ Podčetrtek mag. Darko Pepevnik na oder povabil dobrotnika Jerneja Štrajherja, ki je v šolski sklad prispeval 1700 evrov in se mu zahvalil za to plemenito dejanje. 

Pred zaključkom programa je župan Peter Misja podelil nagrado državnemu prvaku v suvanju krogle U12 Andražu Šviglju, mladi košarkarji, državni prvaki v kategoriji najmlajši pionirji, pa so zbranim pokazali nekaj osnovnih tehničnih elementov preigravanja. Pred zaključkom prireditve je zbrane nagovoril nekdanji ravnatelj OŠ Podčetrtek Jože Brilej, ki je delo ravnatelja opravljal med leti 1955 in 1981. 

 

Energetska sanacija OŠ Podčetrtek pa zagotovo pomeni izboljšanje kriterijev, zmanjšanje stroškov energije, ki zagotovo prispevajo znatni delež k stroškom delovanja javnega zavoda. S sanacijo bodo zmanjšali porabo energije, s čimer bodo zmanjšali tekoče obratovalne stroške zavoda.

Sanacija je vključevala fasaderska dela na stavbi, izolacijo strehe stavbe, namestitev stavbnega pohištva (okna in vrata). S kotlom na lesno biomaso je bila zamenjana obstoječa kurilna naprava. Ob vsem tem pa je projekt vključeval še hidravlično balansiranje sistema ogrevanja, sistem prezračevanja in uvajanje energetskega prezračevanja. 

 

Investicija je bila financirana iz proračunskih sredstev Občine Podčetrtek (22,39 %) in nepovratnih sredstev MzIP iz naslova Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013, 6. razvojne prioritete »Trajnostna raba energije«, 1. prednostne usmeritve »Energetska sanacija stavb« (64,28 %)ter iz naslova 21. in 23. člena Zakona o financiranju občin (ZFO-1) (13,33 %). Izbrani izvajalec gradbenih del je bil podjetje GES d. o. o. iz Rogaške Slatine. Vrednost gradbene pogodbe je po besedah župana občine Petra Misje znašala približno 900.000,00 EUR z DDV.

Pred kamero smo povabili župana občine Podčetrtek Petra Misjo in ravnatelja OŠ Podčetrtek mag. Darka Pepevnika, ki sta nam zaupala nekatere podrobnosti v zvezi z energetsko sanacijo OŠ Podčetrtek. Njunima izjavama lahko prisluhnete v spodnjih video posnetkih. Vabljeni pa tudi k ogledu galerije fotografij (klik!), posnetih na dogodku. 

 

 

v/t/f: eH