Irena Stepišnik Perdih kandidatka NSi za županjo občine Šmarje pri Jelšah (video)

11. 9. 2014 10:11

Izvršilni odbor Nove Slovenije – krščanskih demokratov je na predlog Občinskega obora NSi Šmarje pri Jelšah potrdil kandidaturo ge. Irene Stepišnik Perdih za županjo Občine Šmarje pri Jelšah na lokalnih volitvah 5. oktobra 2014.

Irena Stepišnik Perdih, po izobrazbi  univ. dipl. inž. geodezije, je širše poznana kot strokovnjakinja na področju okolja in prostora. Trenutno je zaposlena kot vodja Oddelka za prostor, kmetijstvo in druge upravne zadeve na Upravni enoti Šmarje pri Jelšah.

Že več let je članica Župnijskega sveta župnije Šmarje pri Jelšah in vodja odbora za družino. Je poročena, mati štirih otrok in z družino živi v Šmarju že 22 let.

Po besedah predsednika OO NSi Šmarje pri Jelšah Miloša Bevca so v občinskem odboru NSi Šmarje pri Jelšah za nastop na lokalnih volitvah sestavili močno ekipo izobraženih in delu predanih občanov, ki so pripravljeni svoje znanje in sposobnosti nameniti dobrobiti Občine Šmarje pri Jelšah in njenih občanov.

Postavili so smelo vizijo razvoja občine, ki se glasi: TURISTIČNO PREPOZNANA, GOSPODARSTVU NAKLONJENA in DRUŽINI PRIJAZNA OBČINA ŠMARJE PRI JELŠAH. Vse njihove aktivnosti in odločitve bodo sledile tej viziji in v stranki so prepričani, da bo občina Šmarje pri Jelšah z njihovim sodelovanjem postajala vedno bolj: cilj turističnih obiskovalcev; zanimiva za podjetnike, saj bo uprava naredila vse, da bodo cenjeni in uspešni; demografsko uspešna, ker bodo družine deležne ukrepov, ki jim bodo olajšali odločitev, da živijo in ustvarjajo v šmarski občini. 

Irena Stepišnik Perdih: S sodelovanjem, ne s tekmovanjem

Irena Stepišnik Perdih se je rodila v Prvačini v Vipavski dolini. Po osnovni šoli in gimnaziji v Ajdovščini je v Ljubljani dokončala univerzitetni študij geodezije, smer urbanizem in prostorsko planiranje. Naredila je tudi sprejemni izpit in začela študirati arhitekturo, kar pa je zaradi preobremenjenosti opustila.

Ves čas šolanja je sodelovala pri številnih drugih dejavnostih in tekmovanjih, za kar je prejela tudi več pohval in nagrad. Med študijem je spoznala moža Dušana, s katerim sta se poročila in si že pred diplomo ustvarila družino. Danes imata štiri otroke: Tjašo, Tadeja, Tomaža in najmlajšega Timna – 4 x T.

Prvo službo je Irena Stepišnik Perdih dobila pri njenem štipendistu, Občini Ajdovščina. Ker je mož Celjan, je bila družina v začetku ločena. Že takrat je bilo težko najti zaposlitev za dva izobraženca z družino. Zato so se s trebuhom za kruhom preselili najprej v Ilirsko Bistrico, med vojno leta 1991 pa v Šmarje pri Jelšah.

Do upravne reforme leta 1995 je bila ves čas zaposlena v občinski upravi. Po nastanku novih občin in upravne enote je prevzela področje okolja in prostora na UE Šmarje pri Jelšah. Od leta 2013 vodi Oddelek za prostor, kmetijstvo in druge upravne zadeve, kjer pokriva tudi področje kmetijstva in t.i. vojne zakonodaje.

Vsa leta intenzivno dopolnjuje svoje znanje in sposobnosti na številnih usposabljanjih in izobraževanjih. Pri svojem delu se trudi poiskati zakonito rešitev za želje strank ali kak drug problem v službi, pri čemer se ne ustavim na prvi oviri, ki se vedno pojavi.

4 x D - družina, domovina, delo in dobrota so temelji, ki jih je potrebno utrditi, saj se brez temeljev hiša prej ali slej poruši!
4 x D – družina, domovina, delo in dobrota so temelji, ki jih je potrebno utrditi, saj se brez temeljev hiša prej ali slej poruši!

Ob službi in družini Ireni Stepišnik Perdih ostaja malo prostega časa. V veliko veselje ji je vzgoja rastlin in delo na vrtu. Aktivno sodeluje tudi v različnih projektnih skupinah, društvih in v župniji. Kar 22 let je bila preko otrok povezana tudi z OŠ Šmarje; več let član sveta staršev in sveta zavoda.

Čeprav nikoli ni bila član nobene stranke ali partije, je od vsega začetka simpatizer krščanskih demokratov. Po njenih besedah zvestoba in druge krščanske vrednote v zadnjem času niso v modi, zato pa se tako dolgo in neuspešno otepamo z ekonomsko, socialno in moralno krizo. 4 x D – družina, domovina, delo in dobrota so temelji, ki jih je po njenem prepričanju potrebno utrditi, saj se brez temeljev hiša prej ali slej poruši!

“S sodelovanjem dosežemo več kot s tekmovanjem” je moto, za katerega je Irena Stepišnik Perdih prepričana, da bi ga v Sloveniji morali vsi bolj upoštevati. Sodelovanje je nujno za napredek vsake skupnosti, pa naj si bo to družinska(e), delovna(e) ali lokalna(e). V občini se je potrebno truditi, da bi spodbudili vse občane, pa tudi druge, s katerimi poslujejo, k aktivnosti in odzivnosti na dogajanje: “Veseli moramo biti tudi kritik, če niso žaljive. Za sodelovanje je potrebno povezovanje. Samo tako lahko dosežemo “kritično maso”, ki je nujna, da smo slišani. To je pomembno tako pri promociji kot pri prodaji pridelkov, izdelkov pa tudi storitev (npr. lokalno pridelana hrana, domača obrt, turizem, …). Občina lahko pri tem pomaga tudi tako, da opozarja na “administrativne ovire” in jih kolikor se da zmanjšuje. Ker ne verjamem v gola naključja in brezosebno srečo, sem ob pregledu prehojene poti ugotovila, da sem lahko hvaležna Bogu za vse talente in “bogastvo”, ki sem ga prejela. V veri se mu priporočam tudi za v prihodnje”.

Pred kamero nam je Irena Stepišnik Perdih zaupala razloge za odločitev, da kandidira za županjo občine Šmarje pri Jelšah, izpostavila je poglavitne prioritete, če bo izvoljena za županjo ter kaj bo obljubila občanom, če ji bodo zaupali glasove in prinesli županski mandat:

 

 

v/t/f: eH 

* promocijska novica 

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X