Sladka Gora: večer spomina na pesnika Aloisa Hergouta

11. 6. 2014 12:13

Ob 89-letnici rojstva avstrijskega pesnika in pisatelja Alois Hergouth je turistično društvo Skriti biser Sladka Gora ob podpori občine Šmarje pri Jelšah, območne izpostave javnega sklada za kulturne dejavnosti, na čelu z Davidom Stupico in številnih sodelujočih, pripravilo literarni  večer spomina nanj, v vaško gasilskem domu na Sladki Gori. 

Večer spomina na pesnika  je ob polni dvorani sproščeno in poznavalsko povezovala Maja Ratej. Igor Habjan je v prikazal njegov lik; z veliko kapo, pumparicami in nahrbtnikom, iz katerega je otrokom delil pomaranče, sladkorčke in koščke čokolade. Bral je tudi pesmi iz njegove zbirke »Sladka Gora« v slovenščini. Da bi bilo doživetje branih pesmi celovito, pa je jih je nemškem jeziku brala Miroslava Vizjak. Častni govornik Jože Čakš, župan občine Šmarje pri Jelšah, je predstavil njegovo življenjsko zgodbo, saj je bil Hergouth leta 1991 imenovan za častnega občana, takrat širše občine Šmarje pri Jelšah.  

 

Osrednja del literarnega večera je slonel na treh domačinih Jožetu Kokotu iz Slovenskih Konjic, Slavici Strniša, pesnikovi sosedi v otroštvu in Jožetu Hrupu, bližnjemu sosedu, ki jih je skozi njihove spomine na Lojza, tako so mu tu pravili po domače, vodila Maja Ratej. Njihove občutene pripovedi so marsikoga iz dvorane pritegnile k lastnim spominom na pesnika. Dvorana je tako rekoč dihala kot eno.  

 

Za kulturni del so poskrbeli otroški pevski zbor podružnične Šmarske šole Mestinje in Sladka Gora, moški pevski zbor Rožmarin in sladkogorske ljudske pevke, ki so zapele Hergouthovo pesem »Trikrat na leto«, upesnila jo je pokojna Štefka Majcen. Marija Šilec, vodja obeh zborov, je na violini in kitari spremljala branje pesmi. Občutno in spontano je večer spomina na pesnika zaključila Stanislava Kokot z avtorsko pesmijo, posvečeno njemu. Sledilo je druženje ob dobrotah tamkajšnjih gospodinj in obujanju spomina na Aloisa Hergoutha.

Polona Bercko

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
159 queries in 0,732 seconds.