Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Podjetno v svet podjetništva: nova priložnost za mlade brezposelne (video)


Slovenija je še vedno med prvimi v EU po rasti brezposelnih mladih iskalcev zaposlitve. Pred kratkim je bil objavljen nov program za mlade, Prvi izziv 2014, ki je eden od pomembnejših programov Jamstva za mlade. Sofinanciran je s strani EU, cilj tega programa je zaposliti več kot 3100 mladih. Program je namenjen spodbujanju zaposlovanja brezposelnih oseb iz ciljne skupine mladih do 29 let, ki morajo biti prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje vsaj 6 mesecev, in sicer v kohezijski regiji Vzhodna Slovenija. Če podjetje zaposli mladega do 29 let, bo njegova zaposlitev subvencionirana na podlagi pogodbe o zaposlitvi pri delodajalcu za 15 mesecev, vključeno je tudi trimesečno poskusno delo.

Postavlja pa se nam lahko vprašanje, katera bodo tista podjetja, ki bodo zaposlovala na takšen način? Na prvi pogled se zdi, da je ta ukrep nekoliko povlečen za lase. Podjetja, ki so na območju Vzhodne Slovenije, še vedno več odpuščajo kot zaposlujejo na novo. Zato je Prvi izziv 2014 zares pravi izziv …

Struktura mladih brezposelnih do 35 let je na območju Kozjanskega in Obsotelja še vedno previsoka, v Rogaški Slatini je po zadnjih majskih statističnih podatkih Zavoda za zaposlovanje brezposelnih 310 mladih do 39 let, v Šmarju pri Jelšah pa 325. Podatek je zaskrbljujoč, saj je veliko takšnih, ki še pri 30 letu starosti niso opravljali nobenega dela. Potrebna bi bila še večja angažiranost lokalne oblasti, mladih in lokalnega gospodarstva.

Drugi omembe vreden projekt, v katerega je vključenih tudi nekaj mladih iz Kozjanskega in Obsotelja, je projekt Podjetno v svet podjetništva (PVSP 2014). Namen tega projekta je izvajanje podjetniškega usposabljanja mladih, ki imajo visoko ali višjo izobrazbo. Projekt se izvaja na območju 12 statističnih regijah v Sloveniji in omogoča 360 udeležencem zaposlitev za določen čas 4 mesecev. V tem obdobju na regijski agenciji s pomočjo notranjih in zunanjih mentorjev razvijajo svoje podjetniške ideje. Projekt financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in izvaja se v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013 in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Za območje Savinjske regije, ki vključuje tudi vse občine Kozjanskega in Obsotelja, je projektno zadolžena Razvojna agencija Savinjske regije v Celju. Trenutno poteka aktualen razpis za vse mlade do 35 let, in sicer je prijavni rok do 4. 7. 2014. Namen projekta je podjetniško usposabljanje 10 mladih, z visoko ali višjo izobrazbo, ki so brezposelni, s ciljem, da bi se po zaključku projekta samozaposlili, zaposlili v lastnem podjetju ali pri drugem delodajalcu. Več o razpisu si lahko preberete TUKAJ.

Ena izmed desetih udeležencev omenjenega projekta v Celju je tudi Valentina Grobelšek iz Podčetrtka, ki zaključuje to usposabljanje. Je ena izmed prvih v skupini, ki je javno predstavila svojo podjetniško idejo. V torek, 24. 6. 2014, smo bili na otvoritvi njenega Zavoda Vita, zavod za ohranjanje zdravega življenja, kjer je predstavila zavod. K predstavitvi je povabila tudi društvo Asfalt, ki je nastalo v istem projektu. Dogodek je bil kulturno obarvan, harmoniko je razpela Gaja Pekošak in predstavljena je bila knjiga Eve Kovač, Sonce zahaja v Celju. V spodnjem videoprispevku si lahko pogledate kratek intervju z Valentino Grobelšek (KLIK!!).

Na sliki levo Valentina Grobelšek, desno Gaja Pekošak. 

Vabimo vas, da si pogledate krajši intervju z udeleženko programa Podjetno v svet podjetništva 2014, kjer je Valentina Grobelšek na kratko predstavila projekt in dala nasvet za vse mlade, ki si želijo stopiti na samostojno podjetniško pot. 

f/t/v: J. C.