Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

10. tradicionalni pohod od “Gorce do gorce” na Sladki Gori (foto in video)


Zadnjo soboto v juniju je pod okriljem Turističnega društva Skriti biser Sladka Gora, Občine Šmarje pri Jelšah, TIC Šmarje pri Jelšah, PGD Sladka Gora in ponudnikov gorc potekal že tradicionalni, 10. pohod “Od gorce do gorce”. Pohod, ki vsako leto poteka v okviru občinskega praznika in privablja številne obiskovalce od blizu in daleč, je tudi letos potekal v znamenju sončnega, a ne preveč vročega vremena, druženju ob domači kapljici in dobrotah, ki so jih tudi letos pripravili na kar desetih relacijah.

Že zgodaj zjutraj so se pred Domom krajanov in gasilcev Sladka Gora pričeli zbirati pohodniki, ki so nato malo po deveti uri v spremstvu domačih muzikantov krenili na krožno pohodniški pot, ki vodi od omenjene zbirne točke in je speljana po razgibanem terenu med vinogradi do številnih gorc in znamenitosti. Letos je pot pohodnike vodila po kar 22 gorcah in točkah, kjer so lahko uživali bodisi v enkratnem razgledu, ki ga razgibana pokrajina nudi bodisi v kulinaričnih dobrotah, ki so jih lastniki gorc pripravili.

Tudi letos je bila na zbirnem in prijavnem mestu gneča.
Tudi letos je bila na zbirnem in prijavnem mestu gneča.

Letošnji pohod je ponujal ogled sladkogorske cerkve, se nadaljeval do Šketove gorce, kjer so pohodniki lahko med drugim tudi jezdili konje. Po ogledu obnovljene Fidlerjeve kapele so si pohodniki lahko na Cahonovi domačiji ogledali razstavo starega orodja in postopek izdelave vinskih sodov. Po oddihu na prvi od številnih razglednih točk, ki ponuja čudovit pogled na sladkogorski baročni biser – cerkev, so se pohodniki okrepčali v Šebatovi gorci. Nato so krenili proti Potiskovi domačiji, vmes pa si oči spočili na dveh razglednih točkah, ki so ponujali enkraten razgled na Donačko goro, Lisco, Boč, Bohor in Roglo. V Andrejevi gorci jih je čakal odojek in seveda žlahtna kapljica, nato pa so krenili k cerkvi sv. Mihaela, kjer so se lahko udeležili bogoslužja. 

Po maši so si ogledali obnovljeni Pongračev križ in krenili do stalnega izvira vode, do korita. Na poti do Majcnove gorce, kjer so še enkrat več pripravili kulinarične dobrote, so si ogledali še razstavo Slavka Jeriča, nato pa so si ogledali še zajetje in rezervarij, t.i. biser božje zakladnice, po katerem sladkogorsko turistično društvo nosi ime. Do konca pohoda so si sledile še štiri “postojanke” in sicer Čebularjeva gorca, Sitarjeva gorca, Smoletova gorca in zadnja, Juršetova gorca

Glavnina pohodnikov se je na pot podala kmalu po 9. uri.
Glavnina pohodnikov se je na pot podala kmalu po 9. uri.

Že pred pohodom pa so na mestu zbiranja organizatorji poskrbeli za kulturno-zabavni program. V njem so se predstavile ljudske pevke iz Sladke Gore, nastopile pa so tudi članice in člani folklorne skupine iz Savinjske doline. Vmes so prisotne pozdravili in nagovorili predsednica TD Skriti biser Sladka Gora Majda Jurše, ki je med drugim izpostavila, da je kot glavna koordinatorka pohoda tudi letos izredno zadovoljna s številnim odzivom, župan občine Šmarje pri Jelšah Jože Čakš, katerega nagovor smo posneli in mu lahko prisluhnete v spodnjem video posnetku in predsednik KS Sladka Gora Gorazd Močnik

 

Pred kamero smo po odhodu glavnine pohodnikov, ki so na pot krenili vidno dobre volje in željni druženja, povabili župana občine Šmarje pri Jelšah Jožeta Čakša in predsednico TD Skriti biser Sladka Gora. Župan je v izjavi predstavil desetletno tradicijo pohoda, predsednica TD Skriti biser pa je izpostavila številne zanimivosti in dogajanja, ki so jih pripravili za pohodnike ter napovedala bogato, pestro in zanimivo dogajanje, ki se bo do konca poletja oz. jeseni še odvijalo na Sladki Gori.  

Vabljeni k ogledu video posnetkov ter bogate galerije fotografij (klik!), posnetih pred in na letošnjem pohodu.

 

 

 v/t/f: eH

Fotografije s pohoda: Janko Cahon, DIGITAL STUDIO