Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vstajenska velikonočna maša na Ponikvi (foto, video)


Največji krščanski praznik velika noč v cerkve privabi množice vernikov po vsem svetu. Enako je bilo tudi v nedeljo, 20. aprila 2014, v župnijski cerkvi na Ponikvi, kjer je bila cerkev za vse vernike, ki so se zbrali pri vstajenjski maši, skoraj premajhna.

Vstajenjske maše, ki se po navadi začnejo z procesijo okoli cerkve, je letos zmotil dež in tako so procesije po večini krajev zaradi slabega vremena odpadle.

Velika noč je izredno pomemben praznik v večini religij, ki so kakorkoli povezane bodisi s staro bodisi z novo zavezo Biblije. Verniki se že navsezgodaj odpravijo k maši, nato pa odidejo domov k zajtrku, ki so ga prejšnji dan, torej na veliko soboto odnesli h blagoslovu. Tako se mize šibijo pod dobrotami, kot so kruh, meso, jajca, hren, vino in potica.

Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja; verujejo, da je Jezus po petkovi smrti na križo z nedeljskim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter za vse prinesel upanje, za kristjane pa upanje na vstajenje po smrti.

Kot je v svoji pridigi povedal ponkovški duhovnik Alojz Kačičnik verniki vseskozi vstajajo in iščejo pot, kako bi lahko bili bolj verodostojni in bližje Jezusu Kristusu, ki mu pravijo, da je prišel za njih in za njihovo odrešenje. Tudi mi velikokrat umiramo in velikokrat opuščamo nekatere stvari ter hkrati vstajamo in začenjamo novo življenje. Naj nas preizkušnje in tudi druge težave, ki se v življenju pojavijo, ne odvrnejo od tega, da pride tretji dan in da pride vstajenje.

Vsem vernikom je zaželel, da bi ob letošnji veliki noči nabrali dovolj poguma in moči, da bi mogli vztrajati v dobrem, da bi se odločili za tisto pot, ki je včasih napornejša, težja, daljša, ki nas osrečuje, namesto krajše ravne poti, ki ne prinese vedno pravega cilja, pravega rezultata.

V cerkvi na slovenskem, ki se ubada s številnimi povsem tozemeljskimi problemi skušajo s pastoralnim načrtovanjem gledati v prihodnost, želijo izbirati cilje, ki bodo pomembni za vse iz za skupno delovanje. Izbrati tiste naloge, ki jih bodo uresničevali v prihodnjih letih in priti blizu tistemu, kar potrebujejo, prinesti blagoslov vsem prebivalcem naše dežele.

Celotno pridigo Alojza Kačičnika si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku: 

Vabljeni k ogledu fotogalerije (KLIK!)

PRIPOROČAMO ŠE:
Blagoslov velikonočnih jedi v župnijah Šentjur in Šmarje (foto)

v/t/f: Dejan Hribernik