Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Regijsko srečanje mladinskih gledaliških skupin celjske regije – Gledališke vizije (foto in video)


V ponedeljek, 14. aprila, je pod okriljem Javnega sklada za kulturne dejavnosti OI Celje in Laško potekalo regijsko srečanje mladinskih gledaliških skupin celjske regije Gledališke vizije 2014. V dopoldanskem delu, ki je potekal v dvorani “Gimnazijka” na I. gimnaziji v Celju, sta se predstavili dve gledališki skupini (Fedrino gledališče I. gimnazije v Celju in Teater (nade)budnih OŠ Franja Malgaja Šentjur), v popoldanskem delu pa so se v Domu kulture Radeče predstavile Mladinska gledališka skupina PD Vrhovo, Skuliranci, Gledališko društvo Radeče ter Žaba gleda&išče PD Vrhovo.

Regijskega srečanja mladinskih gledaliških skupin se vsako leto udeležijo skupine, so se na to srečanje uvrstile na podlagi predizbora regijskega selektorja Miha Goloba na območnih selekcijskih ogledih. Tokrat sta si predstave strokovno ogledala Ana Ruter, selektorica državnega srečanja: Festival VIZIJE – Festival mladinskih gledaliških skupin Slovenije 2014, ki bo v Novi Gorici od 16. – 18. maja 2014 ter samostojni strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost JSKD Matjaž Šmalc, uni. dipl. režiser.

Z Grumovo dramo Dogodek v mestu Gogi so še enkrat več zablesteli dijaki I. gimnazije v Celju.
Z Grumovo dramo Dogodek v mestu Gogi so še enkrat več zablesteli dijaki I. gimnazije v Celju.

Dopoldanski program se je pričel z dramo Dogodek v mestu Gogi, ki so ga odigrali člani Fedrinega gledališča I. gimnazije Celje, pod taktirko režiserja Luka Marcena. O Grumovi drami smo pred časom že pisali v prispevku Kulturni maraton I. gimnazije v Celju 2014 (klik!), kjer si lahko ogledate tudi galerijo fotografij in izjave o sami drami. Seveda so nastopajoči še enkrat več uprizorili odlično igro in pokazali, da so resni kandidati za uvrstitev na Festival mladinskih gledaliških skupin Slovenije 2014.

Z ugledališčeno poezijo so se predstavili člani Teatra (nade)budnih OŠ Franja Malgaja Šentjur. S predstavo Res, ti si ta! mladi igralci želijo prikazati človekovo ujetost v času in njegov obupani klic po spremembah ter opozoriti na določene probleme v družbi. Aktualizacijo predstave je po besedilih pridigarja iz Svetega pisma, Hafisa, Rabindranatha Tagoreja, Gianga Nama, Gustava Krkleca, Mahmuda Darviša, Gustava Januša, Karla Destovnika Kajuha, Alojza Ihana in Svetlane Makarovič odlično priredila režiserka in mentorica Bojana Potočnik. Kljub dejstvu, da se je zahtevne predstave lotila najmlajša skupina igralcev v okviru letošnjega izbora, so si številni kritiki in poznavalci enotni, da so igralci svoje delo opravili gledališko zrelo, celo z odliko.

Z ugledališčeno poezijo Res, ti si ta! pa so blesteli osnovnošolci iz Šentjurja.
Z ugledališčeno poezijo Res, ti si ta! pa so blesteli osnovnošolci iz Šentjurja.

Izbor predstav, ki bodo uvrščene na Festival VIZIJE – Festival mladinskih gledaliških skupin Slovenije, bo temeljil predvsem na inovativnosti (ocenjuje se inovativnost in svežina v obravnavanju problematike dela in v pristopu do gradnje predstave, dramskih karakterjev ter likovne zasnove predstave), kvaliteti izvedbe (ocenjuje se kvaliteta interpretacije, živost ritma predstave ter koherenca osnovne ideje z interpretacijo vlog, kostumografskimi in scenografskimi rešitvami) ter na ideji in sporočilnosti (ocenjuje se jasnost ideje in sporočila predstave, njena aktualnost in svežina).

Po videnem lahko predvidevamo, da bo imela strokovna žirija pri izboru za Festival VIZIJE težko delo, saj so se tudi letos skupine odlično pripravile. Pester je bil namreč tudi popoldanski del programa, ki je obsegal dramo in dve odlični komediji, ki so si jih gledalci lahko ogledali v Domu kulture Radeče.

gledaliske_vizije_4

Vabljeni k ogledu spodnje galerije fotografij, posnetih na dopoldanskem srečanju na I. gimnaziji v Celju. V prvem video posnetku smo pripravili nekaj utrinkov ugledališčene poezije Ti si ta! v izvedbi učencev OŠ Franja Malgaja Šentjur, v drugem pa lahko prisluhnete izjavi njihove režiserke in mentorice Bojane Potočnik.

Vabljeni k ogledu fotogalerije na Celje.info

v/t/f: eH