Praznik salam na Sladki gori

10. 4. 2014 17:02

Na prvo aprilsko soboto se je domu krajanov in gasilcev na Sladki Gori v občini Šmarje pri Jelšah pod okriljem tamkajšnjega (TD) Turističnega društva Skriti biser, odvijalo sedmo ocenjevanje domačih suhih salam. Pobiranje  prinesenih vzorcev salam  je potekalo 29. in 30. marca, ocenjevanje pa 1. aprila.

Prinesenih je bilo 35 vzorcev iz bližnje in daljne okolice. Najboljši štirje salamarji se bodo udeležili 18. finala slovenskih salamijad 17. maja v Bistrici ob Sotli. Zmagovalna salama je pripadala družini Bratuše iz Češnjevca pri Bistrici ob Sotli, drugo najboljšo je pridelala Jasmina Uršič iz Loke pri Žusmu, družina Ulčnik iz Zagaja pri Bistrici ob Sotli in Ana Mari Vahen iz Vrešne vasi pri Pristavi, pa sta si delili  tretje in četrto mesto.

Biserčki, podmladek TD, je pred podelitvijo priznanj in diplom presenetil s kratko gledališko igro »Fürerš« (koline),  za katero je scenarij napisala Helena Rančigaj, priredila pa domačinka Mira Ciglar. Nastopil je tudi Planinski bend iz Rogaške Slatine.

 

Na isti dan so v dopoldanskem in popoldanskem času potekale delavnice peke velikonočnih dobrot za otroke in odrasle. Vodila sta jih domačina Majda Jurše in David Vodopivec. Otroci so uživali ob pletenju makovih pletenic, peki klobase v testu in sočni jabolčni piti. Gospodinje pa so se naučile kako se dela poprtnik, praznični kruh, iz mlečnega kvašenega testa z okraski, velikonočna marjetica in orehova potica. 

Sobotno dogajanje je popestrilo še odprtje likovne razstave »Vesna«, na temo pomladi, društva ljubiteljev likovne ustvarjalnosti Mavrica iz Rogaške Slatine.

Oglejte si fotogalerijo s salamijade na Sladki gori (klik)

POLONA BERCKO

FOTO: Polona Bercko in Janko Cahon

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X