Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dr. Andrej Perko o alkoholizmu in ostalih zasvojenostih (video)


Sredi tedna je v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah potekal še eden v sklopu psiholoških večerov, ki jih organizira Knjižnica Šmarje pri Jelšah. Gost tokratnega psihološkega večera je bil psiholog in psihoterapevt dr. Andrej Perko.

Leta 1953 v Ljubljani rojen dr. Andrej Perko, je v Kamniku po končani osnovni šoli in gimnaziji nadaljeval študij psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je magistriral, opravil specializacijo iz kliničnopsihološkega svetovanja in tudi doktoriral. Že nekaj let vodi terapevtske skupine ljudi z različnimi problemi in stiskami po modificirani socialno-andragoški metodi dr. Janeza Ruglja. Njegova terapevtska skupnost šteje več kot sto članov. 

Življenje je dr. Andreja Perka vodilo po poti alkoholizma, ko so dnevi brez alkohola bili zelo redki. Iz primeža alkohola se je pričel reševati na pobudo žene, ki je naredila korak naprej in poklicala legendarnega terapevta dr. Janeza Ruglja. S tem se je za dr. Perka in njegovo ženo začela dolga in dramatična pot, pot samouresničevanja in zmagoslavja. K jo še vedno premagujeta.

 

Na sredinem predavanju je dr. Andrej Perko zbrane seznanil s tegobami alkoholizma in ostalih zasvojenosti. Po njegovih besedah zasvojenosti vodijo v razpad družine, bolezen in nenazadnje tudi v smrt. Seveda tudi alkoholizem, ki naj bi v Sloveniji še vedno kotiral na vrhu lestvice zasvojenosti in ne izbira stanov ali izobrazbe, svoj davek zahteva med vsemi.

Zdravljenje odvisnosti v skupinah dr. Perka poteka po natančno začrtanih smernicah in zahtevah terapevta. Na predavanju v Šmarju je izpostavil, da ima zelo zahteven teoretski pakt. Kdor ne prebere vsaj dveh knjig na mesec, dnevno ne piše avtoanalitičnih spisov, ne teče in ne hodi v hribe, v njegovih skupinah nima kaj početi. Člani skupnosti imajo v povprečju visoko izobrazbo, le redki so tisti s srednješolsko, vsi pa morajo biti v rednem delovnem razmerju. Ukvarja se le s tistimi, ki hočejo nekaj narediti. Odvisneži imajo torej dve možnosti: ali sprejmejo sistem, v katerem nato igrajo neko pravično igro, ali odidejo. Mnogo jih pride, le nekaj ostane. Pripravljen je delati le s tistimi, ki so se pripravljeni maksimalno potruditi, ob čemer seveda izpostavi, da je popolna abstinenca predpogoj za vstop v skupnost.

 

Dr. Perko je v dobri uri predstavi svoje delo in pot zasvojenosti, ki jo morajo prehoditi posamezniki, ki so se odločili življenje korenito spremeniti. Ob tem po besedah dr. Perka ključno vlogo pri terapijah zavzema družina zasvojenca. Alkoholik namreč mora imeti nekoga, za kogar živi in ki je njegovo ogledalo. Po njegovem prepričanju se lahko osebnostno razvijamo in brusimo le ob spolnem partnerju. Ob partnerju namreč ni mogoče igrati neke igre, ob njem smo goli in bosi, smo to, kar smo. Ob koncu predavanja je predstavil svoje knjige, v katerih je strnil številna dognanja.

Kakor je v navadi, smo tudi tokrat predavanje posneli v celoti in si ga lahko ogledate v spodnjem video posnetku, pod inserti predavanj.

 

 

 

 

v/t/f: eH