Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Predavanje zgodovinarja Jožeta Dežmana o spravi (video)


V torek, 7. januarja, je v Domu sv. Jožef Celje potekal pogovor o spravi: Temelj miru je resnica. Pogovor je vodil Jože Dežman, zgodovinar, muzealec in publicist, ki je prepričan, da je bilo o spravi našega naroda povedanega in napisanega že veliko, žal prevečkrat neiskreno in s prikritim namenom. 

Rdeča nit pogovora, ki je bil odlično obiskan, je bila teza, da Slovence posebej tema sprave tlači k tlom in nas mori. Slednje se posebej izraža v lokalnem okolju, saj je mesto Celje in okolica izredno zaznamovano s povojnimi poboji in številnimi tragičnimi in žalostnimi zgodbami. Zato je po mnenju Dežmana dozorela odločitev, da bi se o tej tematiki moralo več govoriti in  ozaveščati narod, seveda na nevsiljiv, dostojen in strokoven način ter o tej temi trajno pričevati.

Najprej je Jože Dežman prisotnim predvajal insert filma Vroče sledi hladne vojne, kjer je imel osrednjo vlogo lani septembra umrli upokojeni duhovnih dr. Janez Zdešar, teharski rešenec, eden najbolj znanih izseljenskih dušnih pastirjev, veliki delavec za slovensko demokracijo in samostojnost ter človek sprave. Nato se je Dežman osredotočil na polpreteklo zgodovino slovenskega naroda in prelomnice, ki so zaznamovale slovenski narod od začetka druge svetovne vojne pa do danes.

joze dezman 2

Zgodovinar Jože Dežman je prepričan, da je sprava nekakšen katoliški mehanizem, ki zagotovo zajema priznanje greha, pokoro, odpuščanje, kesanje, kar pa so prvine, ki v politiki težko najdejo svoje mesto. Ob tem dodaja, da bo politika, v kolikor se bo nagibala k spravi, morala sprejeti splošne politične izjave in ukrepe za odškodovanje žrtev. Kot predsednik komisije vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč pa Dežman opozarja, da je ob pokopu žrtev nujno treba ohraniti tudi spomin nanje.

Tudi tokrat smo pripravili dva video posnetka, ki si ju lahko ogledate spodaj. V prvem smo pripravili nekaj insertov Dežmanovega predavanja, v drugem pa si lahko ogledate posnetek celotnega predavanja.

 

 

eH