Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Slavnostna akademija ob odprtju prenovljenega Kulturnega doma v Šmarju pri Jelšah


V petek, 6. decembra 2013, je svoja vrata odprl prenovljen kulturni dom v Šmarju pri Jelšah. Slavnostno akademijo ob otvoritvi bi lahko opisali kot nepozabno in neponovljivo.

Že sama zunanja podoba prenovljenega kulturnega doma je dala vtis, da bo slavnostna akademija resnično na visokem nivoju; povabljeni obiskovalci so se namreč do vhoda v kulturni dom ob soju sveč sprehodili po rdeči preprogi.

Ob vstopu v zgornjo dvorano je marsikateri obiskovalec ostal brez besed, saj je bila prejšnja dotrajana oprema v celoti zamenjana. Vonj po novi, še ne uporabljeni dvorani je pričal o tem, da je bilo v teh parih mesecih opravljenega resnično veliko dela.

Tako se lahko sedaj obiskovalci namesto po strmem naklonu do svojega sedeža sprehodijo po stopnicah, odetih v parket, nove lesene stenske obloge so zamenjale dotrajane stare, novi sedeži so odeti v rjavo rdeče odtenke. Če se obiskovalec zazre v strop lahko opazi preštevilne nove reflektorje, ki bodo služili kot svetlobni učinki na prireditvah, zamenjanih pa je bilo tudi mnogo stvari, ki jih obiskovalci ne morejo videti, med drugim številni paneli na odru, ki bodo služili spuščanju zaves, klima, novo ogrevanje, povečana je tonska soba in še mnogo drugega.

Kulturni dom v Šmarju je bil zgrajen leta 1978. V objektu je dvorana s 300 sedeži in večnamenski prostor – mala dvorana s 120 sedeži, v njem pa so bili tudi prostori, ki sta jih uporabljali krajevna skupnost in Knjižnica Šmarje pri Jelšah. Po več kot 30-letni intenzivni uporabi je bil del objekta potreben temeljite obnove. Sodobno izvajanje številnih dejavnosti je bilo ovirano zaradi iztrošene opreme in odrske tehnike, zastarele scenske tehnike, neprimernega dostopa v zaodrje, slabe akustike … V rekonstrukcijo je bilo zajetih 553 m2 obstoječih prostorov, dozidanih pa 220m2. Načrtovana vrednost investicije je znašala 1.682.000 €, končna vrednost investicije pa naj bi bila za 252.000 € manjša od načrtovane. Za investicijo je občina uspela pridobiti kar 822.822 € nepovratnih sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Občina Šmarje pri Jelšah v objektu trenutno izvaja tudi širitev prostorov v prvem nadstropju, ki jih je v preteklosti uporabljal Radio Šmarje pri Jelšah, odslej pa jih bo uporabljala knjižnica, ki bo tako dobila novo večnamensko učilnico, dve manjši pisarni in prostor za postavitev gradiv. Ti prostori bodo svojemu namenu predani ob slovenskem kulturnem prazniku 8. februarja. V prihodnjem letu je načrtovana še energetska sanacija knjižnice v sklopu kulturnega doma. 

 

Obnova kulturnega doma je prinesla številne novosti, ki tako v gledališkem kot filmskem smislu dvorano uvrščajo med tehnološko najbolje opremljene v Slovenij.

Dvorana je opremljena z najbolj sodobno odrsko in scensko tehniko, razsvetljavo in ozvočenjem, povsem nova je kino oprema z digitalnim kinoprojektorjem za predvajanje 3D filmov, izboljšan je sistem ogrevanja, nov je sistem prezračevanja in klimatitacija, za varnost je posrkbljeno z novima požarnima izhodoma in požarno zaveso, na novo so zgrajeni trije prizidki, obnovljena je streha itd. 

V prostorih, ki jih je pred obnovo uporabljala KS Šmarje bo v času prireditev deloval interni lokal Kulturnica, v okviru katerega bo na voljo tudi prostor za organizacijo manjših kulturnih prireditev.

Da je bila sama prireditev resnično na visokem nivoju pričajo številni vplivni povabljenci, med drugim državnozborski poslanec dr. Vinko Gorenak s soprogo in župani sosednjih občin.

Prireditev se je pričela s himno Republike Slovenije v izvedbi Maje Slatinšek, ki je posebej za to priložnost priletela iz Londona, kjer že nekaj let živi in ustvarja. Nato je v dvorano vstopila povezovalka večera Maja Ratej, ki se je spominjala, kakšna je bila prejšnja dvorana in kako so kot otroci s prijatelji hodili v kino in na predstave.

Kar naenkrat sta se z odra pričela spuščati dva stola, ki sta ju zasedla Borut Alujevič, ki je interpretiral besedilo »Šmarje nekoč«, avtorice Vide Lorger, pokojne učiteljice iz Šmarja, ter dramski igralec Kristjan Guček, ki je interpretiral besedilo »Živahen šmarski trg« iz knjige Orbis Artis akademskega slikarja Staneta Jagodiča.

Za obuditev spominov na prvo otvoritev kulturnega doma pred 35 leti pa sta poskrbela Mimica Kidrič, ki je leta 1978 preko radijskih valov Radia Šmarje pri Jelšah med ljudi ponesla novico o otvoritvi kulturnega doma, ter Drago Medved, ki je prebral svoj prispevek o tej isti otvoritvi v Novem tedniku.

Za malce močnejše zvoke je na kitari poskrbel Boštjan Imenšek z glasbeno temo Urbana Kodra iz filma Cvetje v jeseni, z gledališkimi vložki pa so na legendarne predstave obiskovalce spomnili člani gledališča BO Šmarje pri Jelšah Tanja Jurjec, Igor Habjan in Zvone Nagode. Za trenutek so na odru ponovno oživeli Vražji fant zahodnega sveta, Ščuke pa ni, ščuke pa ne in Jeppe s hriba.

Glasbeno je večer zaokrožil Big banda Šmarje pri Jelšah pod vodstvom Kaje Bicskey s skladbami Nad mestom se dani s solistko Majo Slatinšek, Zato sem noro te ljubila z Ano Ferme ter s skladbo Ti si moja ljubezen s Kajo Humski, za spremljajoče vokale pa so poskrbele Ana Ferme, Kaja Humski, Martina Rančigaj in Tjaša Šuc

Po končanem uradnem delu se je dogajanje preselilo v spodnjo dvorano, kjer je bila pripravljena pogostitev in druženje ob dobri kapljici. Za glasbeni program sta poskrbela Adam Bicskey in Edi Došler.

Vabljeni k ogledu fotogalerije (KLIK!)

v/t/f: Dejan Hribernik