Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Združeni moški pevski zbori občine Šentjur zaključili Ipavčeve kulturne dneve 2013 (foto in video)


V Kulturnem domu Šentvid pri Planini je minula sobota minila v znamenju zadnjega dejanja letošnjih Ipavčevih kulturnih dnevov. Združeni moški pevski zbori občine Šentjur so v sklopu letošnjih prireditev s slavnostnim koncertom in promocijo nove zgoščenke še zadnjikrat stopili na oder in obudili spomin na genialnost Ipavcev.

Za letošnje leto so si člani Moškega pevskega zbora skladateljev Ipavcev iz Šentjurja zadali nalogo posneti zgoščenko z Ipavčevimi pesmimi in s tem obeležili 140. obletnico smrti Josipa Ipavca, zadnjega glasbenika in zdravnika iz znamenite šentjurske družine, ki je pomembno zaznamovala slovensko glasbeno zgodovino. Za resnično obsežen projekt so k sodelovanju povabili večino moških zborov v občini Šentjur. Matej Romih je bil umetniški vodja in producent projekta. Že v spomladanskem času so posneli 12 pesmi Gustava, Benjamina in Josipa Ipavca.

Promocijo zgoščenke so pospremili s temi koncerti in sicer v Šentjurju, na Ponikvi in v Šentvidu pri Planini. Gostje prvega koncerta v Šentjurju so bili člani seksteta klarinetistov PanArs, ki so posebej za ta koncert izvedli Benjaminove Serenade za godala. Serenade sta za sekstet klarinetov priredila sodobna slovenska skladateljica Tadeja Vulc in domačin, klarinetist Jurij Hladnik.

Združeni moški pevski zbori so s skupnimi močmi izvedli resnično velik in pomemben projekt Naši Ipavci
Združeni moški pevski zbori so s skupnimi močmi izvedli resnično velik in pomemben projekt Naši Ipavci

Pesmi za zgoščenko so snemali v župnijski cerkvi sv. Jurija v Šentjurju pod budnim očesom in ušesom glasbenih mojstrov KUD Uglašena riba iz Celja, ki ga vodi Matevž Goršič. Sestavni del nove zgoščenke je tudi knjižica z muzikološkimi opisi vseh pesmi, ki jih je prispeval absolvent muzikologije Anže Škornik ter biografski podatki o skladateljih in izvajalcih.

Za Moški pevski zbor skladateljev Ipavcev je projekt Naši Ipavci priložnost, da strnejo svoje vrste in v pevsko sezono vstopijo z novim zaletom. Pri tem jim pomaga nova zborovodkinja Katja Kovač, ki si je svoje glasbeno znanje kalila kot pevka, pianistka in korepetitorka pri Mešanem pevskem zboru Zarja Šentvid pri Planini. 

Občina Šentjur je projekt Naši Ipavci podprla z namero odkupa določenega števila zgoščenk kot protokolarno darilo in turistični spominek. Po več letih bodo tako v Občini Šentjur lahko gostom in obiskovalcem Šentjurja ponovno ponudili izvirno darilo – glasbo slavnih rojakov v izvedbi domačih zborov.

Promocijski koncert v Šentjurju je bil osrednji kulturni dogodek letošnjih Ipavčevih kulturnih dnevov, celotni projekt pa je nastal v sodelovanju z Območno izpostavo JSKD Šentjur in s pomočjo prijaznih pokroviteljev in donatorjev.

Kot gostje so nastopili domačini, člani MePZ Zarja iz Šentvida
Kot gostje so nastopili domačini, člani MePZ Zarja iz Šentvida

Zaključni koncert s promocijo zgoščenke in s tem sklepno dejanje Ipavčevih kulturnih dnevov 2013 pa so združeni pevski zbori občine Šentjur izpeljali minulo soboto v Šentvidu pri Planini. Koncert je bil, kakor zgoščenka Naši Ipavci, sestavljen iz treh delov – najprej so izvajali skladbe Josipa Ipavca, nato Gustava in na koncu še Benjamina. Povezovalka programa je bila Polonca Jazbinšek.

Tudi v Šentvidu pri Planini je organizator – MoPZ Skladateljev Ipavcev Šentjur – k sodelovanju povabil goste. To sta bila dva pevska zbora, ki bosta Občino Šentjur v nedeljo, 24. novembra, zastopala na regijskem tekmovanju odraslih pevskih zborov “Od Celja do Koroške” v Dravogradu. To sta bila MePZ Zarja iz Šentvida in MoPZ Dramlje. Oba zbora sta se predstavila s programom, s katerim bosta nastopila na tekmovanju.

Predstavili so se tudi člani MoPZ Dramlje
Predstavili so se tudi člani MoPZ Dramlje

Projekt zgoščenke Naši Ipavci je torej posvečen slovitim rojakom iz šentjurskega Zgornjega trga in je nekaj edinstvenega ne le v šentjurskem, ampak tudi v širšem prostoru. Občina Šentjur se že tradicionalno ponaša z izjemno zborovsko tradicijo, prav tako pa z izrednim posluhom in negovanjem dediščine skladateljev Ipavcev. In zgoščenka je nedvomno dokaz, da zgodba, ki jo Šentjurčani s ponosom predstavljajo še več kot stoletje, živi in bo živela še naprej.

Vabljeni k ogledu spodnjih video posnetkov. V prvem lahko prisluhnete nagovoru predsednika KD MoPZ skladateljev Ipavcev Šentjur Radu Marotu, v drugem pa utrinkom koncerta v Šentvidu pri Planini. Pripravili smo tudi galerijo fotografij (klik!), posnetih na dogodku. 

 

 

 

 

eH