Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prvih 25 let ustvarjanja Nanija Poljanca: predstavitev knjige Ernest Klančnik – Akažu (foto, video)


V zadnjih 14-ih dnevih se je v Rogaški Slatini zvrstilo 11 dogodkov, ki jih je v sklopu praznovanja 25. obletnice organiziral Nani Poljanec. Četrtkov večer je bil s predstavitvijo knjige Ernest Klančnik Akažu kot zadnji dogodek še posebej čustven. Nani Poljanec je v knjigi predstavil delo Ernesta Klančnika, ki je v svojem kratkem življenju pokazal mnogo talentov in s svojim umetniškim delovanjem v Rogaški Slatini pustil svoj način izražanja umetnosti. Avtor knjige je Nani Poljanec, ki je s predstavitvijo knjige opozoril na tovrstno problematiko med mladimi, predvsem pa izstopa njegovo sporočilo, da bi se mladi morali zadevati od ljubezni in sreče ter drog nikakor ne poskusiti. 

 A življenje nas venomer preizkuša. Vedno, ko se od nas poslovi mlado življenje, ki je v sebi skrivalo marsikateri potencial, začnemo razmišljati o tem, kaj je šlo narobe, kje so vzroki, kje so krivci … V Kulturnem centru v Rogaški Slatini so se na predstavitvi knjige zbrali Ernestovi prijatelji, tudi člani grupe KunstHaus ter najožji sorodniki. V začetnem delu je bil na ogled krajši film Ernestovega ustvarjanja, v drugem delu pa je o sami knjigi spregovoril Nani. Kot gostja je v Rogaško Slatino prišla tudi gospa Breda Božnik iz JZ SOCIO (Celje), ki kot strokovni vodja dela v programu za delo z odvisniki od prepovedanih drog. Predstavila je omenjeni program in navedla nekaj statističnih podatkov za našo regijo.

JZ SOCIO ima od leta 2007 pa do danes 365 registriranih različnih uporabnikov drog na območju Celjske regije. V Rogaški Slatini je v tem trenutku evidentiranih 14 različnih uporabnikov drog, vedo pa, da to niso vsi ljudje, ki uživajo te substance, to so samo tisti, ki so se do sedaj obrnili k njim po pomoč. V spodnjem videoprispevku si lahko pogledate njeno predstavitev terenskega dela z odvisniki, ki predstavlja enega najpomembnejših programov zmanjševanja škode pri osebah, ki uživajo prepovedane substance. Ciljna skupina so uporabniki drog, predvsem tisti, ki niso vključeni v nobeno obliko zdravljena odvisnosti, mladostniki, brezdomci ipd. 

 

Na tem mestu velja opozoriti pa tudi na to, da se je v Sloveniji leta 2011 bistveno povečala uporaba vseh drog razen heroina. Na prvem mestu je še vedno marihuana, potem heroin, kokain in druge sintetične droge, porasla je tudi uporaba alkohola. Zaradi pomanjkanja denarja pa odvisniki posegajo tudi po alternativah, praktično po vseh tistih, ki lahko človeka kemično zadenejo, in sicer tablete Dormicum, ki si jih odvisniki raztopijo in injicirajo v žilo, tekoči plin v vžigalnikih in tudi različna čistila.  

Na štirinajstdnevno praznovanje ustvarjanja Nanija Poljanca pa so se v Rogaško Slatino pripeljali mnogi umetniki, s katerimi je tekom svojega umetniškega ustvarjanja sodeloval Nani. V Rogaški Slatini smo imeli priložnost ponovno videti Petra Trnovška z njegovo monodramo Sokratov zagovor, beograjski-kraljevi večer v Aninem dvoru je obiskal tudi princ Vladimir Karađorđevič s princeso Brigitto, Aleksander Radovanović, Polona Vetrih je na mestu, kjer je stalo prvo leseno gledališče (atrij Tržaškega doma), odigrala nekaj svojih vlog, večera poezije sta se udeležila Eva Ras in Slobodan Petrović, Vladimir Milošević in Dragan Đorđević ter še mnogi drugi.

 

Naniju Poljancu pa ob prvem 25-letnem ustvarjanju čestitamo tudi mi iz uredništva kozjansko.info. 

f/t/v/: J. C.