Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Strmolu v Rogatcu tudi letos zbor čarovnic (foto, video)


V četrtek zvečer so se v Rogatcu na dvorcu Strmol ob mraku začele zbirati čarovnice. Ker nas je zanimalo, iz katere smeri bodo vse priletele, smo tja odšli še podnevi in počakali, da je prispela prva. Prva je bila iz smeri Rogaške Slatine, nekje pod Bočem se je svetlikalo, ko je upočasnjevala svojo metlo. In med vsemi je bila najlepša. Zgledala je mlada, le kaj je storila, da je končala med njimi? Začela je pripravljati obredni prostor in takoj ob mraku je na nebu postalo pravo čarovniško vzdušje. Kričale so, stokale in se čarovniško smejale. Sam pristanek na dvorcu si niti nismo upali posneti, ker nas je bilo preveč strah. Raje nismo tvegali.

Ko smo že mislili, da so se končno zbrale vse na kupu, je v velikem slogu pridrvela izpod Donačke še ta glavna, najgrša. Njena znucana metla se je parkirala na sredino vseh ostalih metel. Najgrša čarovnica pa je tudi zasedla mesto na sredini svojih kolegic. Prava coprnica. Tri med njimi so se pa tudi modernizirale in prijezdile iz konjušnice na konjih. Vse skupaj pa so imele nekaj grdih namenov, ampak potem je prišel še čarovnik, ki je te stare in mlade čarovnice spravil v red. Pripravil jih je na program, ki so ga pripravili za obiskovalce pripravili Občina Rogatec, Zavod za kulturo in turizem Rogatec in Zvonimir Blažun Rogatec (avtoservis).

 

Za obiskovalce so tako pripravile pečen čarovniški kostanj in palačinke, z otroki so zaplesale in jih naučile čarati. Njihova dobrota je zasijala po dvorišču dvorca pod budnim očesom dobrega čarovnika. Čarovnice je spremljal mladi ansambel Na glas, tudi letos so bili prisotni možnaristi. Dvorišče dvorca je bilo napolnjeno do zadnjega kotička. Po odpeti čarovniški himni, igri z otroki in preostalih igrah pa so tudi letos eno čarovnico žrtvovali na kresu. Okoli ognja so potem tudi zaplesale; verjetno srečne in vesele, da niso v njem končale same …

Po številnem obisku sodeč je tudi letošnji zbor čarovnic na dvorcu Strmol uspel. Upamo, da so se čarovnice uspele vse pogovoriti, saj bodo skupaj prišle šele naslednje leto taki čas …

Vabimo vas, da si pogledate galerijo fotografij (KLIK!!!), ki smo jih posneli na Strmolu in vabimo vas k ogledu videoprispevka čarovniškega rajanja po dvorcu.

 

f/t/v: J. C.