Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prvih 25 let Nanija Poljanca v Rogaški Slatini: predstavitev domoznanske zbirke v Knjižnici Rogaška Slatina (foto, video)


Nani Poljanec te dni z obsežnim projektom praznuje 25 let ustvarjanja v Rogaški Slatini in izven. Med Beogradom in Dunajem je pripravil 250 manjših in večjih prireditev, največ pa v Rogaški Slatini. V načrtovanih enajstih dnevih se bo/je zvrstilo enajst prireditev. V Knjižnici Rogaška Slatina je v ponedeljek, 28. 10. 2013, predstavil domoznansko zbirko, ki je deloma na ogled tudi v Aninem dvoru, nekaj hrani knjižnica, nekaj pa jih še ima doma. Sam pravi, da je njegova zbirka živa, saj jo sproti dopolnjuje.

 

Kdo pa je Nani Poljanec? Mnogi se ga verjetno najbolj spominjate po vlogi iz televizijske oddaje Hri-bar, kjer je kot Don Corleone sodeloval v ustvarjanju oddaje. Je fotograf, poet, igralec, zbiralec, kulinarik, modni oblikovalec, organizator kulturnih prireditev, novinar (pri Rogaških novicah sodeluje že od samega nastanka) in Nani je ljudski ustvarjalec. Njegovo pravo ime je Aleksander Stanislav Jurkovič. Izdal je prvo slovensko filografsko knjigo (njegova zbirka originalnih podpisov znamenitih osebnosti), pesniško zbirko Triptih Ljudske poezije, 8. marca 2011 je z enako mislečimi prijatelji ustavil ilegalno grupo KunstHaus, Top Sekret Gallery, fanzin KunstHaus, od odprtja Aninega dvora v Rogaški Slatini pa je njegov Ljudski muzej postal sestavni del stalnih zbirk v dvoru.  

Nani je minulo soboto v Rogaško Slatino na beograjsko-kraljevi večer, ki se je odvijal v Aninem dvoru, pripeljal njegovo visočanstvo, princa Vladimirja Karađorđevoća in njegovo ženo Brigitto ter tudi veleposlanika Republike Srbije, Aleksandra Radovanovića. Beograjski-kraljevi večer je po besedah Nanija bil izjemen dogodek, saj so gostje s svojo preprostostjo pustili ogromen pečat. Princa Vladimirja in njegovo ženo smo v naš objektiv ujeli tudi mi, in sicer v nedeljo popoldne, ko sta se udeležila gledališča pod milim nebom, v atriju Tržaškega doma, kjer je Nani gostil dramsko igralko Polono Vetrih.

Njegovo visočanstvo, princ Vladimir Karađorđević (na levi strani poleg Nanija) in njegova žena Briggita (levo v zelenem) Udeležila sta se gledališča na prostem, kjer je v Rogaški Slatini bilo postavljeno prvo leseno gledališče (atrij Tržaškega doma). 

Domoznanska zbirka Ljudskega muzeja v Aninem dvoru je vezana na zgodovino Rogaške Slatine. S postavitvijo, ki spominja na nekoč pokrito sprehajališče Wandelbahn, so v vitrinah predstavljene zgodbe različnih oseb, ki so bile pomembne za razvoj Rogaške Slatine. Naslednja zbirka je posvečena kraljevi dinastiji Karađorđević, tretja pa predstavlja filografsko zbirko.

Z Nanijem se je pogovarjala direktorica Knjižnice Rogaška Slatina, mag. Nataša Koražija. Del tega sproščenega pogovora lahko poslušate v spodnjem videoprispevku.

 

Nani je direktorici Knjižnice Rogaška Slatina podaril novo številko revije KunstHaus. 

Nani bo v četrtek, 31. 10. 2013, v Kulturnem domu v Rogaški Slatini predstavil njegovo novo knjigo, in sicer Ernest Klančnik – Akažu. Knjiga je posvečena njegovemu pokojnemu, nadarjenemu mlademu prijatelju Ernestu Klančniku. 

Nani ustvarja za ljudi in tudi ta dvotedenski »vozni red« prireditev je bil namenjen Slatinčanom. Njegova vestnost, predanost ljudskemu ustvarjanju in Rogaški Slatini, posluh za mlade ustvarjalce, vse to ga dela izjemnega. Je preprost in njegova preprostost predanost delu seže ljudem do srca.

f/t/v: J. C.