Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Klub Metulj: Nedeljski koncertni cikel obeta pestro glasbeno doživetje (video)


Minulo nedeljo je v klubu Metulj v Bistrici ob Sotli v sklopu nedeljskega koncertnega cikla potekal zanimiv nedeljski koncert nekoliko drugačne, zelo zanimive glasbe. Tokrat so bili sicer maloštevilni obiskovalci deležni “free improv koncert & session”, svobodnega pristopa k muziciranju prekaljenih glasbenikov iz domačih logov in tujine.

Nedeljski koncertni cikel so oblikovali Nick Millevoi in ZDA in člana Dead Neandethals iz Nizozemske – Rene Aquarius in Otto Kokke, svoje glasbeno znanje pa sta prikazala tudi Marko Karlovčec in Vid Drašler. Osnovni cilj nedeljskega cikla je ohranjati pri življenju, obenem pa predstavljati marginalne kulturne oblike glasbenega izražanja.

Nedeljski koncerti torej niso orientirani tematsko – ne po načinu posredovanja, ne po tematiki urbane kulture. Široko delovno področje obsega performanse, koncerte in glasbene poslastice, ki privabijo mladino in ostale ljubitelje raznovrstne glasbe na koncert, kjer je bolj kot klasični koncert (npr. rock ali katerikoli drugi) v ospredju glasba in čutenje oz. občutenje le-te. Zato tudi koncert v nedeljo – ker so, po besedah organizatorja nedeljskega koncertnega cikla Mitje Hlupiča, ki je sicer eden od programskih sodelavcev v mariborski Pekarni, prišli tisti, ki jih glasba kot taka v prvi vrsti zanima.

 

Malce drugačnega pristopa do glasbe in zvokov ter percepcije slednjih so bili deležni obiskovalci nedeljskega cikla. Vsi zgoraj našteti glasbeni virtuozi so namreč na svojstven, surov način eksperimentirali z glasbili in zvoki, z glasnostjo in tišino, s svetlobo in temo. Poseben čar pri tem je seveda druženje in spoznavanje tujih in domačih glasbenikov, kar vsekakor pripomore k medsebojnemu izpopolnjevanju glasbenega znanja in širine. Eksperimentalna glasba se namreč nanaša na postopek, na proces dela, proces dela pa je nedvomno nekaj, kar je spremenljivo s časom.

Seveda pa je nedeljski cikel v Bistrici ob Sotli rezerviran za številne glasbene okuse in žanre, vse od svobodnega (free) jazza, do rock koncertov, etno in klasične glasbe. Pravo glasbeno doživetje za glasbenike, obiskovalce koncertov in tiste, ki se dogodka udeležujejo zgolj slučajno. 

 

V nedeljo, 15. oktobra, bodo v okviru nedeljskega glasbenega cikla v Bistrici ob Sotli nastopili člani zasedbe Swedemborg Raum iz Nemčije, ki so pred časom že navdušili na odru bistriškega Metulja.  

Vabljeni k ogledu spodnjega video posnetka, v katerem lahko prisluhnete utrinkom nedeljskega glasbenega cikla, ki so ga oblikovali glasbeniki iz ZDA in Nizozemske ter domači glasbeniki. 

 

 

v/t/f: Egon Horvat