Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Podčetrtek izbran kot najlepši manjši kraj v vsej Evropi


Podčetrtek je najlepši manjši kraj v vsej Evropi. Po izjemnih uspehih v letu 2000 in 2009, ko so v občini že odnesli srebro za Podčetrtek in zlato za Olimje, je to vnovičen dokaz izjemnega turističnega dela, ponudbe in urejenosti na slovenski meji ob Sotli. Nagrado je iz rok predsednika Entente Florale Europa Rudija Geerardyn danes zvečer v Nieuw Poortu V BelgijI v imenu vseh uspešnih turističnih akterjev v kraju prevzel župan občine Podčetrtek Peter Misja.

Letošnji naslov so v Podčetrtku nocoj prejeli v težki mednarodni konkurenci, kjer šteje prav vsaka podrobnost: »Pri nas se zavedamo, da moramo gostom ponujati nekaj drugačnega. Vračamo jih k pristnosti, naravi, dobrotam babic, stoletnim modrostim o zdravju, smo prijazni in gostoljubni,« razkriva adute svojega kraja in občine župan Peter Misja. Nagrada nedvomno pomeni pomembno spodbudo za delo vseh, ki so pri nas vpeti v turizem in obvezo, da tudi v prihodnje navdušujemo s svojo ponudbo, urejenostjo in domačnostjo. V Evropi se še ni zgodilo,da bi v tako kratkem času kar dve sosednji vasi dobili tako prestižno priznanje.

Komisija, sestavljena iz članov dvanajstih evropskih držav, je turistično središče ob Sotli obiskala konec junija in se prepričala, da v Sloveniji turizem zares ustvarjajo ljudje. »Pokazali smo jim naš Podčetrtek, obiskali so sejem, ki so pri nas še srednjeveška tradicija, poskusili so mnoge lokalne dobrote in bili navdušeni,« razlaga del formule do uspeha župan občine Podčetrtek Peter Misja. Komisijo je navdušila še vedno trajajoča in razvijajoča se lepota leta 2009 najlepše evropske vasi Olimja, kjer so si ogledali samostan in poizkusili lokalne dobrote okoliških ponudnikov.

Delegacija Podčetrtka na podelitvi z županom Petrom Misjo
Delegacija Podčetrtka na podelitvi z županom Petrom Misjo2

Priznanja za urejenost so v Podčetrtku stalnica skozi vsa leta turističnega razvoja. Tako so bili, poleg že omenjenega zlatega Olimja, že leta 2000 srebrni manjši kraj vsako leto pa prejemajo tudi priznanja Turistične zveze Slovenije za urejenost. Letos se tako Olimje ponaša z naslovom najlepšega izletniškega kraja.

V občini Podčetrtek tvorijo srčiko turistične ponudbe eno najprepoznavnejših zdravilišč v tem delu Evrope Terme Olimia, kraj Podčetrtek, vas Olimje, celotna občina ter mnogi mali ponudniki prenočišč, hrane, vina in drugih domačih dobrot. Prav ti so zgleden primer povezovanja dodatne turistične ponudbe, kar je v Sloveniji prej izjema kot pravilo. Občina ima sicer skoraj 2000 turističnih postelj, kjer so lani zabeležili približno 360.000 nočitev, med katerimi je bilo 40 % tujcev.

V Podčetrtku pa jutri, 29. septembra, pripravljajo slavnostni sprejem delegacije, ki je obšla v Belgijo po zlato medaljo in le-ta bo jutri predstavljena javnosti. Sprejem se bo pričel ob 11. uri v Večnamenski športni dvorani Podčetrtek.

Vir in foto: Občina Podčetrtek