Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Društvo čebelarjev Rogaška Slatina praznovalo 90. obletnico delovanja (foto, video)


Čebelarstvo ima v Sloveniji že dolgotrajno tradicijo in spada pod tradicionalno kmetijsko dejavnost. Čebelarstvo društvo Rogaška Slatina ohranja prvi zapis o delovanju društva (takrat se je imenovalo Čebelarska podružnica za Slovenijo Rogaška Slatina) iz leta 1923. A zapisnik prvega ustanovnega občnega zbora društva se ni ohranil, imajo pa ohranjene vse naslednje do danes. Delovanje društva je pisno datirano iz 30. 12. 1923, in sicer so se čebelarji zbrali v gostilni pri Tirolcu.

V soboto, 14. 9. 2013, pa so slatinski čebelarji praznovali 90. obletnico delovanja društva. Kot je rekel župan, mag. Branko Kidrič, gre za eno izmed najstarejših društev v Občini Rogaška Slatina (drugo po številu let delovanja), kar tudi pomeni, da je za tolikoletno delovanje potrebno veliko entuzijazma, znanja, dela in odrekanja. Dejal je, da so Slatinčani ponosni na njih, da se zavedajo pomena njihovega dela in zaželel jim je, da bi bili s svojim znanjem, pristopom in delom tudi v prihodnje vzor vsem prihodnjim mlajšim generacijam, ki prihajajo za njimi.

Predsednica Društva čebelarjev Rogaška Slatina, Liljana Vostner, je v pozdravnem govoru predstavila delovanje društva in zbrane popeljala po njihovi čebelarski časovni poti. Omenila je, da so bili začetki težki tudi zaradi vojne in povojnega obdobja, saj je pomrlo veliko čebel, za katere v tistem času zaradi fronte ni skrbel nihče. A vendar povojno obdobje jim je prineslo tudi člane iz sosednje Hrvaške. Od leta 1970 naprej so začeli dajati pomen tudi izobraževanju in strokovnim ekskurzijam, pojavili so se tudi prvi čebelarski krožki na osnovnih šolah, pri lokalnem časopisu so začeli objavljati tudi strokovne članke na temo čebelarstva, ki jih je pripravljal Silvo Posl, ki je tudi poklicni čebelar.

Društvo je tudi po mnogih letih prizadevanj dobilo svoj prostor v stavbi Kulturnega centra v Rogaški Slatini, kjer imajo sestanke in hranijo društveni arhiv. Slatinski čebelarji si bodo tudi vnaprej prizadevali za dodatna izobraževanja, radi bi nazaj obudili delovanje šolskega krožka in želijo si pridobiti in na novo postaviti društveni čebelnjak. Pozornost pa želijo nameniti tudi tistim čebelarjem, ki še niso člani njihovega društva.

Podelili so tudi priznanja Antona Janše II. in III. stopnje.Prejemniki priznanja Antona Janše 3. stopnje so bili Liljana Vostner, Vrtovšek Vinko, Dejan Posl in Škrabl Mitja.

 

Prejemniki priznanja Antona Janše 2. stopnje sta bila Anton Terbovc in Dolšak Vinko.

Slatinskega čebelarskega jubileja se je udeležil tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Boštjan Noč.

 

Slatinskim čebelarjem sta ob jubileju čestitala tudi župan Rogaške Slatine in predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Boštjan Noč. Prireditev je povezovala mag. Klaudija Redenšek.

Jubilejno praznovanje društva pa so v Društvu čebelarjev Rogaška Slatini obeležili tako, da so že v petek, 13. 9. 2013, v avli Kulturnega centra Rogaške Slatine od 8. ure dalje pripravili razstavo ob 90-letnici Društva čebelarjev Rogaška Slatina v tržnico čebeljih pridelkov. Ob 18.00 je bil na sporedu dokumentarni film, Več kot med, ki je gledalce popeljal v cikel življenja čebel, njihovo vlogo v industriji in poudaril nevarnosti njihovega izginjanja, pri čemer glavno vlogo igra ravno človek.

Kulturni program so pomagali soustvarjati tudi slatinski osnovnošolci in Moški pevski zbor Rogaška Slatina, ki je uvodoma zapel himni. 

Čebele so danes še vedno enakomerno poseljene po celotnem območju Slovenije, s tem pa pripomorejo k ohranjanju ravnovesja v naravi. Z opraševanjem samoniklih in gojenih rastlin daleč največ prispevajo k pridelavi hrane. Čebelarstvo v Rogaški Slatini pa tudi naše območje veliko prispeva k ohranjanju te panoge v Sloveniji in ne samo na področju pridobivanja medenih izdelkov, ki jih vsi poznamo, ampak tudi na področju ljudske umetnosti, saj ohranjajo tudi poslikavo panjskih končnic in k temu spodbujajo tudi najmlajše.

 Vabimo vas, da si pogledate zanimivo čebelarsko galerijo fotografij (klik!!!) in spodnji videoprispevek.

 

 

f/t/v: J. C.