Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

10 let upravljanja Juneževe domačije v Rogaški Slatini (foto, video)


Pod vzpetino Janina se nahaja obnovljena stara kmečka hiša s črno kuhinjo iz 19. stoletja. Opremljena je z izvirno opremo in predstavlja edinstven etnografski muzej na prostem. Spomeniško zaščitena Juneževa domačija obsega gospodarsko poslopje, delno zaprt kozolec toplar in čebelnjak ter obnovljeno staro kmečko hišo s črno kuhinjo. Hiša je bila sicer naseljena do začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja. Leta 2003 je bila prenovljena in od takrat jo upravlja Društvo za ohranjanje slovenskih narodnih jedi in običajev občine Rogaška Slatina, Društvo Gaja.

Minulo sobotno popoldne so članice Društva Gaja praznovale 10 let delovanja na Juneževi domačiji. Z osrednjim dogajanjem »Pri Juneževih doma« so prikazali, kako se je pa še ne tako dolgo nazaj delalo pri Juneževih. Gospodinje iz društva Gaja so pokazale, kako se peče jerpica, kako se naredijo žulike v krušni peči in kako v turobnih zimskih dnevih, ko ni možnosti nabrati svežih rož, narediti rožice iz krep papirja. Prikazali so še mletje pšenice in koruze na žrmlje, škopanje pšenice in klepanje kose brez kladiva.

Ob 17. uri je bilo na sporedu še zadnje dejanje prijetnega popoldneva, in sicer kožuhanje (ličkanje koruze). Kožuhanja so se udeležile tudi pevke iz Ženskega pevskega zbora Rogaška Slatina in tako »kožuhaše« spremljanje ob delu. Pri opravilu so pomagali tudi najmlajši, pri čemer so jim pomagali tudi starejši. Juneževo domačijo je obiskal tudi župan, mag. Branko Kidrič, za vokalno glasbo pa so poskrbele še Pegazove muze in Fantje z vasi.

V obdobju upravljanja Juneževe domačije so v Društvu Gaja pripravili veliko različnih delavnic in projektov na sami domačiji. Njihova prioriteta je zagotovo skrb za ohranjanje slovenskih narodnih jedi in običajev in tudi skrb za zdravo prehrano. Domačija ima še tudi nekaj njih, ki se redno obdelujejo in tako pridelajo pšenico. Zrnje uporabljajo za peko na delavnicah, slamo pa za popravilo slamnate strehe. Na samo domačijo so tako zvabile že mnogo obiskovalcev, vedno pa so najbolj vesele najmlajših, da predajajo znanje tudi njim. Vsako leto je več tudi domačih obiskovalcev, kar je opaziti takrat, ko pripravijo prireditve tudi ob cerkvenih praznikih – žegn na Juneževi domačiji je zagotovo eden izmed tistih dogodkov, ki v posamezniku pusti sled in vonj po eni drugačni, ne tako oddaljeni zgodbi, ko se je živelo bolj skromno in ni bilo virtualnega druženja …

Njihov cilj je, da se ohranijo stari običaji v taki obliki, kot so se izvajali nekoč. To jim do sedaj izvrstno uspeva in zato jim tudi mi želimo, da bi s temi običaji nadaljevale, saj delajo plemenito delo. Vabimo vas, da si pogledate bogato galerijo fotografij sobotnega dogajanja Pri Juneževih (klik!!!)  in spodnji videoprispevek.

 

Foto: Polona Bercko

f/f/v: J. C.