Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

15. 8.: Predsednik Tito na Kozjanskem


Predsednik republike Tito je bil sredi minulega tedna v tem letu že drugič med nami; tokrat na Kozjanskem, v tistem odmaknjenem svetu, kamor po krivici vsi skupaj premalo zahajamo in premalo storimo, da bi ondi nekoliko drugače steklo življenje.

Kozjansko je bilo zasebnega obiska dragega gosta zelo veselo, čeprav ljudje niso veliko poprej vedeli za Titov prihod, se je domala v vseh krajih od Celja dalje zbralo ob cesti veliko ljudi, ki so svojega predsednika prisrčno pozdravljali.

Nekaj pred deseto uro v četrtek se je predsednik Tito s spremstvom tovarišev Sergeja Kraigherja, Mihe Marinka, Lidije Šentjurčeve in drugih ustavil v Kozjem, kjer sta ga v imenu občanov občine Šmarje pri Jelšah pozdravila predsednik skupščine občine Beno Božiček in politični sekretar občinskega komiteja ZKS Šmarje Darko Vizjak. Pionirji iz Kozjega so izročili predsedniku Titu šopek rož. Po izrečeni dobrodošlici so se Tito in gostje napotili pred spomenik padlim na trgu in se poklonili spominu junakov.

Gostje in gostitelji so skupno odšli na malico v gostilno Olge Resnik, eno najstarejših gostiln Kozjanskega, ter se tudi zadržali v prijetnem pogovoru približno eno uro.
Tito in ostali so se dopoldne odpeljali proti Podsredi, kjer se je predsednik prav tako ustavil pred spomenikom padlih in se pogovarjal z otroci in ostalimi občani, ki so ga prišli pozdraviti. Med svojim zasebnim obiskom je predsednik Tito v Trebčah obiskal tudi domače v hiši svoje tete Ane Kostajnšek, kjer sedaj živi njegova sestrična Ana Kostajnšek.

Vesel in nasmejan je predsednik Tito obujal spomine na dni, ki jih je preživljal pri svoji teti. čas pa je neusmiljeno priganjal, kajti predsednik Tito se je odločil še za obisk svojega rojstnega kraja Kumrovca. Po kosilu v Kumrovcu je predsednik Tito s spremstvom odpotoval prek Bistrice ob Sotli in Bizeljskega do avtoceste in naprej proti Brdu. Že naslednji dan ga je namreč čakala pot v Prago, kjer je uspešno vodil razgovore s češkoslovaškimi partijskimi voditelji.

Celjski tednik, 15. 8. 1968