Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogatcu so pripravili že 15. Likof na taberhi (foto, video)


Predzadnjo soboto v juliju v Rogatcu v Muzeju na prostem pripravijo že tradicionalni Likof na taberhi, letos je bil že petnajsti. Tudi letošnji likof je bil v znamenju prikazovanja mlačve pšenice, rokodelskih opravil, peric, košnje, izdelave glasbil, tkanja. Ta etnografska prireditev je edinstvena na območju Kozjanskega in Obsotelja in tudi letos so pri uprizoritvi pomagali upokojenci iz Zveze društev upokojencev Kozjanskega. Obiskovalci so imeli možnost okusiti dediščino na več prireditvenih prostorih v muzeju, hkrati pa so tudi z mojstri lahko prijetno poklepetali in se vrnili za nekaj let nazaj v preteklost ter podoživeli taberhe in likofe svoje mladosti.

 

Osrednja tema prireditve je bila tudi letos mlačev žita s cepci, z ročno in motorno mlatilnico ter tudi na gepelj s kravjo vprego.

Dediščina, ki je bila v Rogatcu prikazana, nam govori o življenju preteklih ljudi domačinov izpod Donačke gore. Mi smo se nekoliko dlje zadržali pri predici lanu, Jerici Krošel iz Majšperka, ki nam je z veseljem razložila, kaj vse je potrebno, da dobimo na koncu stkan izdelek. Morda je pridelava in predelava lanu za to območje nekoliko manj poznana (bolj značilno za Dolenjsko), ampak kljub temu so nekatere domačije razvijale to obrt. Predelava lana se je vedno začela v jesenskih mesecih, ko so se ostala dela zunaj na kmetiji zaključila. Teritev (lomljenje) lanu se je tako pričelo v tem obdobju in to je bil tudi uvod v dolge zimske dni. Pot do niti ni tako enostavna, ampak zahteva obilo znanja in spretnosti. Končni izdelki, stkano leneno platno, oblačila, so danes neprecenljive vrednosti.

V Šmitovi hiši so obiskovalci lahko spremljali pripravo žulik, ob hiši pa je bil prikaz izdelave rožic iz krep papirja. Zbrane je pozdravila tudi Mimica Kidrič, predsednica Zveze društev upokojencev Kozjansko.

Koscem trave se je letos pridružil župan Občine Rogatec, Martin Mikolič, in ob tem dejal, da so tudi pri njih doma včasih tako kosili travo na roke. 

Po končanem taberhu pa je sledil likov pri viničarjevi hiši, kjer so letos pripravili srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž. Program je povezovala Katja Žolgar, strokovna spremljevalka je bila Vesna Sever. Prireditev je obiskal tudi evropski poslanec Lojze Peterle

Vabimo vas, da si pogledate galerijo fotografij (klik) in spodnji videoprispevek sobotnega dogajanja na etnografski prireditvi Likof na taberhi.

f/t/v: J. C.