Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Festival Pranger 2013: v Rogaški Slatini so Gabrieli Babnik podelili Stritarjevo nagrado za mladega kritika/kritičarko


Festival Pranger je letos obeležil 10. obletnico. Tudi letos je potekal na štirih lokacijah (Rogaška Slatina, Pilštanj, Sladka Gora, Ljubljana), in sicer od 2. julija do 7. julija 2013. Letos so gostili tudi Društvo slovenskih pisateljev, ki je na sklepni prireditvi v soboto, 6. julija, podelilo Stritarjevo nagrado za mladega kritika ali kritičarko.

Festival ima vsako leto izbrano državo oziroma kulturo, v katere jezik prevaja slovensko poezijo, in iz katere skupaj s partnerji povabi v goste pesnice in pesnike. Letošnja izbrana država je bila Rusija. Letošnji Pranger je skupaj z Društvom slovenskih pisateljev obeležil 90-letnico smrti Josipa Stritarja, ki je zadnje leto življenja preživel v Rogaški Slatini (Stritarjev dom).

V torek (2. julija) in sredo je Pranger potekal v Ljubljani, kjer so v Trubarjevi hiši literature najprej pripravili okroglo mizo za konceptualni premislek o pesništvu z naslovom Poezija in ideologija, ki jo je vodil Goran Potočnik Černe. Atrij ZRC je naslednji dan gostil rusko akademijo, program se je nato nadaljeval v Menzi pri koritu (podelitev priznanj nagrajencem srednješolskega natečaja ELA), kjer se je odvijala druga študentska kritiška razprava, na kateri so sodelovali Anja Mugerli (Katja Gorečan, Trpljenje mlade Hane), Rok Smrdelj (Maja Vidmar, Kako se zaljubiš), Tereza Tomažič (Katja Plut, Kresničke), Aljaž Koprivnikar (Katja Gorečan, Trpljenje mlade Hane). Razpravo je vodil Blaž Jelenc.

Foto: Tina Štrancar

V četrtek in petek se je Pranger preselil v Rogaško Slatino, in sicer so najprej na Sladki Gori začeli s 1. kritiško razpravo (vodil Blaž Jelenc) del Iva Stropnika, Kristine Hočevar in Janeza Ramoveša, v Grand Hotelu Sava pa je potekala klavzura ruskih pesnikov s prevajalsko in prevodoslovno skupino (Victor Ivaniv, Kirill Korčagin, Hendrik Jackson, Jelka Ciglenečki, Žana Perkovska). V petek dopoldne je v Anini galeriji v Rogaški Slatini potekala 2. kritiška razprava, ki jo je vodila Petra Koršič, popoldne pa je v istem prostoru potekala prevajalska okrogla miza, ki jo je vodil Borut Kraševec.

Na Pilštanju je v petek zvečer potekalo branje izbranih pesnic in pesnikov Ivana Stropnika, Katje Gorečan, Janeza Ramoveša, Karla Hmeljaka, Milana Vincetiča, Kristine Hočevar, Katje Plut, Maje Vidmar in Alenke Jovanovski. Pred starim prangerjem je zapela Uršula Ramoveš.

V soboto dopoldne je v Rogaški Slatini potekala še 3. kritiška razprava, ki jo je vodil Robert Titan Felix, v Grand Hotelu Sava pa so se zbrali predavatelji in študenti Poletne prevodoslovne šole Oddelka za prevodoslovje Filozofske fakultete Univerze v Mariboru. V Anini galeriji je popoldne potekal Mali Pranger (Ela), kjer so nastopili zmagovalci šolskega literarnega natečaja (osnovna šola).

Zaključni del je potekal v Aninem dvoru, kjer so letos prvič ob zaključku festivala podelili tudi Stritarjevo nagrado za mladega kritika/mlado kritičarko, ki jo je prejela Gabriela Babnik.

Urška P. Černe, vodja festivala, se je v zaključnem govoru zahvalila vsem, ki so omogočili festival, in tudi tistim, ki festival soustvarjajo. Poezija ja materni jezik človeštva, jezik je boj za DOBRO.

Slavnostni govornik zaključne prireditve je bil predsednik Državnega sveta RS, Mitja Bervar, ki je med drugim povedal, da je Pranger zavezan visokim standardom kritiške razprave. Bistvo demokracije in intelektualne svobode je v tem, da obstaja odprt prostor med javno razpravo za razlike v mišljenju. Poudaril je pomen slovenske literature/jezika v Sloveniji ter izrazil čast in zadovoljstvo, da je lahko v Rogaški Slatini spregovoril nekaj besed o pesništvu.

Govorniki na zakjučni prireditvi Festivala Pranger, mag. Branko Kidrič, Urška P. Černe, Mitja Bervar in Veno Taufer. Program je povezovala Maja Ratej. 

Za glasbo sta poskrbela Severa Gjurin in Dejan Lapajna. 

f/t: J. C.

Foto: Tina Štrancar