Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pomladni večer plesa in petja v Rogatcu (video)


Petkov pomladni večer je v Rogatcu minil v znamenju krajšega koncerta mešanega zbora Camerata Slovenica Slovenskega kulturnega društva Cankar Sarajevo, ki so skupaj s KD Anton Stefanciosa kulturno oblikovali zadnji majski večer.

Mešani zbor Camerata Slovenica Slovenskega kulturnega društva Cankar Sarajevo je začel delovati oktobra 1994. Zbor Camerata Slovenica je veliko nastopal tudi v Sloveniji, predstavili so se na srečanju Slovencev iz izseljenstva, znamenite nastope pa je izvajal tudi na festivalu Baščaršijske noći v Sarajevu.

Že leta 1932 je v šoli pri Svetem Roku deloval tamkajšnji orkester pod vodstvom upravitelja šole Zdravka Sotoška. Od leta 1950 pa ima tamburaška skupina svoj sedež v Rogatcu. Svojo turnejo ob 80. letnici delovanja so izvedli po Sloveniji in tudi v Sarajevu na tradicionalnih Cankarjevih dnevih. Tokrat je Mešani zbor Camerata Slovenica vrnil obisk in v dvorani Grajske pristave odpel nekaj svojih pesmi.

Pod okriljem KD Anton Stefanciosa Rogatec pa deluje tudi folklorna skupina. Sama folklora ima v Rogatcu že dolgo tradicijo, ustanovljena je bila leta 1983. V samem začetku je delovala v okviru OŠ v Rogatcu, kasneje pa se pridružila kot ena izmed sekcij k omenjenemu društvu. Z obsežno etnološko raziskavo v letu 2002 z vidika oblačilne in plesne kulturne v Rogatcu so dobili popolnoma avtohtone noše, plese in plesne igre, ki so značilne samo za Rogatec in okolico. V letu 2010 so se obogatili tudi s prekmurskimi plesi in oblekami, 2011 pa začeli tudi z belokranjskimi plesi. Med drugimi uspehi se lahko pohvalijo tudi s tem, da so 2010 bili izbrani, da so kot predstavniki Slovenije nastopili na državni reviji folklornih skupin Hrvaške.

Pevski zbor Camerata Slovnica se lahko pohvali z zelo uspešnimi nastopi v preteklem letu. Redne pevske vaje in strokovno vodstvo trenutne dirigentke prof. Melite Čičić so obrodile sadove in zbor lahko samostojno koncertira in prepeva slovenske ljudske pesmi, pojejo pa tudi dalmatinske, črnske duhovne, gospel in italijanske. S svojim programom in petjem lahko nastopajo kjerkoli in poslušalce zadovoljijo s kvaliteto.

Program je povezovala Katja Žolgar

V spodnjem videoprispevku si lahko pogledate pozdrav župana Občine Rogatec ter venček kulturnega programa, ki so ga pripravili.

f/t/v: J. C.