Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na slavnostni seji Občinskega sveta Občine Šmarje pri Jelšah podelili plaketo, priznanja in denarno nagrado (foto in video)


Minuli konec tedna je v Osnovni šoli Šmarje pri Jelšah v okviru prireditev ob prazniku občine potekala slavnostna seja občinskega sveta Šmarje pri Jelšah. Med drugim je župan Jožef Čakš podelil plaketo Občine Šmarje pri Jelšah, dve priznanji in denarno nagrado.

Na slavnostni seji so bili poleg šmarskega župana tudi župana občin Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič in Bistrice ob Sotli Franjo Debelak, svetnice in svetniki, poslanec dr. Vinko Gorenak in tisti, ki ustvarjajo družbeno življenje na območju šmarske občine. Prizorišče tokratne slavnostne seje je bila osnovna šola v Šmarju pri Jelšah, saj je kulturni dom v fazi prenove. In prav slednji, je po besedah župana Jožefa Čakša, ena izmed večjih letošnjih naložb v občini.

 

Župan je v nagovoru najprej pozdravil vse goste in se sodelavcem zahvalil za dobro delo, ki so ga opravili v letu med obema praznikoma. Naštel je številne pridobitve, ki so jih realizirali med lanskim in letošnjim praznikom občine (Center baročnih umetnosti Obsotelja in Kozjanskega, obnova 13. kapele, leader projekti – Turizem v zidanicah, odprtje novih društvenih prostorov kmetic društva AJDA, projekt Ohranitev glavatih vrb in hrošča puščavnika, odprtje obrtno-poslovne cone Mestinje, pridobljene kmetijske subvencije v višini 67.000 evrov, odprtje nizkoenergetskega otroškega vrtca na Livadi, izgradnja parkirišč pri osnovni šoli in kmalu pri zdravstvenem domu, odprtje kolesarske steze Šmarje-Belo, številne sanacije plazov in rekonstrukcije cest, izgradnja kanalizacijskega sistema, prenova avtobusnih postajališč in številne prireditve, od kmečke tržnice, kolesarskih maratonov idr.).

Po nagovoru je sledila podelitev plakete, priznanj in denarne nagrade. Slednjo je prejel Nogometni klub Šmarje pri Jelšah, ki v zadnjih letih z vsemi selekcijami na različnih tekmovanjih dosega odlične rezultate. Za dosežke so vsekakor zaslužni strokovnost, dobro delo in korekten odnos trenerjev. Nagrado je prevzel predsednik NK Šmarje pri Jelšah Radko Kvas.

Priznanje Občine Šmarje pri Jelšah je prejel Mirko Bevc, predsednik Konjeniškega društva Sveti Štefan, član gasilskega društva, društva vinogradnikov in še nekaterih društev. Je izredno aktiven na različnih področjih družbenega življenja v kraju in občini. 

Zgoraj: predsednik NK Šmarje pri Jelšah Radko Kvas in Mirko Bevc, spodaj: Mirko Planinšek in Franc Pišek
Zgoraj: predsednik NK Šmarje pri Jelšah Radko Kvas in Mirko Bevc, spodaj: Mirko Planinšek in Franc Pišek

Priznanje Občine Šmarje pri Jelšah je prejel tudi Mirko Planinšek, ki velja med krajani za pridnega, poštenega in delovnega človeka, kar dokazuje z delom na svoji kmetiji in v vinogradu. Z ženo in otroki obdeluje 18 hektarjev kmetijskih površin, ukvarja pa se tudi z živinorejo. Glavna dejavnost Planinškovih pa je vinogradništvo in kletarstvo ter prodaja vin. Obdelujejo približno 2 hektarja vinogradov, letno pridelajo približno 20.000 litrov vina in 20 različnih vrst. Je prejemnik številnih vinskih priznanj in nagrad, leta 2012 pa je bil v šmarski občini izbran za vinarja leta.

Plaketo Občine Šmarje pri Jelšah je prejel Franc Pišek, eden pomembnejših podjetnikov šmarske občine, katerega začetki segajo v leto 1971, ko je začel izvajati razna popravila kmečkega orodja. Že šest let kasneje pa je začel izdelovati traktorska gozdarska vitla. Iz majhne kovaške delavnice se je razvilo eno najstarejših in največjih podjetij proizvajalcev vitel v Evropi. Poleg izdelave vitel zajema tudi proizvodnjo cepilnikov drv, krožnih žag, traktorskih prikolic, transportnih trakov in ostale opreme za potrebe gozdarstva. Podjetje Vitli Krpan danes deluje na 14.000 m2 in zaposluje 130 ljudi. Vseskozi vlagajo v najsodobnejšo tehnologijo in skrbijo za usposabljanje novih kadrov. Kljub gospodarski krizi in recesiji uspešno delujejo s sponzorjem raznih društvenih, humanitarnih, kulturnih in športnih dejavnosti. Franc Pišek je prejemnik številnih priznanj, med drugim tudi priznanje Obrtnik leta 2005, kar zagotovo pomeni presežek v obrtniško-podjetniških vrstah, hkrati pa je že pred desetimi leti prejel priznanje Občine Šmarje pri Jelšah. Za vse doseženo in vzpodbudo pri nadaljnjem razvoju je Občina Šmarje pri Jelšah letos Francu Pišku podelila plaketo.

V imenu nagrajencev je pred mikrofon stopil Mirko Bevc, ki se je zahvalil predlagateljem, ki so jih predlagali in tistim, ki so jih na občinski ravni podprli: “Velikokrat denar ne pomeni toliko, kot lepa beseda. Seveda lepa beseda tudi vsakemu zavednemu oblanu da namige za naprej in  novih moči za nadaljnje delo. Hvala vsem!”

 

Prisotne je pozdravil tudi župan občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak, ki je uvodoma čestital ob prazniku občine. Pohvalil je župane vseh občin nekdanje skupne občine in njihovo delo, ki po njegovih besedah dokazuje, kako dobro znajo delati z javnimi sredstvi: “Vsi projekti, ki smo jih danes videli, so plod premišljenega in razumnega dejanja z državnim in evropskim denarjem in so namenjeni ljudem. Ne glede na različna politična razmišljanja so občine namenjene občanom in ne županom. Slednji smo tukaj, da servisiramo naše ljudi, naše projekte, naše potrebe. Dragi Jožef, sem vesel, da si svoje izkušnje velikokrat delil z nami/…/želim ti čestitati za vse dosežke, za ves prispevek, ki si ga pridodal s svojo širino tudi za razvoj vseh naših občin, za sodelovanje in druženje..”

Za kulturni program so poskrbeli člani Okteta Zibika. Po končani uradni slovesnosti je sledilo druženje ob žlahtni kapljici in okusni hrani, ki so jo pripravili zaposleni v kuhinji OŠ Šmarje pri Jelšah pod vodstvom kuharja Vinka Čokla.

Pred kamero smo povabili vse nagrajence za leto 2013 ter župana Jožefa Čakša. Njihovim izjavam lahko prisluhnete v spodnjih video posnetkih. Vabljeni pa tudi k ogledu galerije fotografij (klik!), posnetih na dogodku.

Franc Pišek, prejemnik plakete Občine Šmarje pri Jelšah za leto 2013: 

 
Mirko Planinšek, prejemnik priznanja Občine Šmarje pri Jelšah za leto 2013: 
 
 
Mirko Bevc, prejemnik priznanja Občine Šmarje pri Jelšah za leto 2013: 
 
 
Nogometni klub Šmarje pri Jelšah, prejemnik denarne nagrade Občine Šmarje pri Jelšah za leto 2013: 
 
 
Župan občine Šmarje pri Jelšah Jožef Čakš ob občinskem prazniku: 
 
 
v/t/f: Egon Horvat