Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Invalidi Območnega društva Zgornjega Posotelja na Boču praznovali 45 let delovanja (foto, video)


Minulo soboto so se na Boču pri Planinskem domu zbrali invalidi Obsotelja in Kozjanskega, pridružili pa so se jim tudi nekateri invalidi sosednjih občin in drugod po Sloveniji ter gostje iz sosednje Republike Hrvaške. Društvo letos praznuje 45 let delovanja in ob tej priložnosti so izdali tudi zbornik ter podelili društvena priznanja. Na Boču je invalide med drugim pozdravil tudi predsednik Združenja delovnih invalidov Slovenije, Drago Novak, predsednik Območnega društva invalidov Zgornje Posotelje, Angjelko Bendelja ter župan Občine Rogaška Slatina, mag. Branko Kidrič.

Društvo invalidov Zgornjega Posotelja ima status najstarejše organizacije delovnih invalidov v Sloveniji, ustanovljeno je bilo leta 1968. V tem času so v društvu pomagali mnogi prostovoljci na področju prostovoljnega socialnega dela, ki so in še v dobro skupnosti žrtvujejo svoj prosti čas z namenom pomagati sočloveku invalidu v stiski. Društvo je tudi član največje invalidske organizacije v Sloveniji, in sicer Zveze delovnih invalidov Slovenije, ki združuje več kot 40.000 članov iz 69-ih invalidskih društev. Na območju občin Obsotelja in Kozjanskega (Rogaška Slatina, Rogatec, Bistrica ob Sotli, Kozje, Podčetrtek, Šmarje pri Jelšah) je tako skrb za invalide že desetletja stalnica vsakdanjega življenja.

Mag. Branko Kidrič je v svojem nagovoru poudaril, kako pomemben je za občane pridobitev statusa Občina po meri invalidov, ki jim je bil podeljen leta 2008.

»Temeljno poslanstvo društva predstavlja izvajanje posebnih socialnih programov na lokalni ravni, s katerimi dopolnjujejo socialno varstvene storitve, ki jih zagotavlja država. Denarna sredstva za programsko delo, delovanje in investicije v pretežni meri zagotavlja Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v RS (FIHO), na lokalni ravni pa to sofinanciranje poteka tudi s pomočjo občin in drugih, ki so pripravljeni pomagati invalidom. Kot člani invalidske organizacije se zavedamo svojih pravic in dolžnosti. Na vseh ravneh zagovarjamo in podpiramo načelo enakih možnosti in enakopravne obravnave. Zavzemamo se za pravice invalidov kot človekove pravice in nasprotujemo vsaki diskriminaciji invalidov. S skupnimi močmi se borimo za odstranitev ovir v družbi, ki vodijo k diskriminaciji in k socialni izključenosti delovnih invalidov, pa naj gre za ovire pri izobraževanju ali zaposlovanju, ki posledično vodijo v revščino in osamo. Zaposlovanje je ključ za socialno vključenost in je ena od poglavitnih možnosti za neodvisno življenje ter večje dostojanstvo invalidov.« je zapisal Angjelko Bendelja in tudi v svojem nagovoru poudaril, da se pravice invalidov ne bi smele zmanjševati, saj pri invalidih lovijo kapljice vode v Sahari, mimo pa tečejo potoki tajkunskega denarja, pa ga ne znajo ali ne upajo zajeti, da ne bi slučajno sami bili v tistem košu. 

Kulturni program so soustvarjale pevke iz Rogatca, Pihalni orkester Steklarna in učenci iz I. OŠ Rogaška Slatina s plesno in dramsko točko. Program je povezovala direktorica Zavoda za kulturo Rogaška Slatina, mag. Klaudija Redenšek.

Vabimo vas, da si pogledate galerijo fotografij (KLIK!!) in spodnja dva videoposnetka, kaj so v nagovoru zbranim povedali Drago Novak, Angjelko Bendelja ter mag. Branko Kidrič.

f/t/v: J. C.