Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zaključek psiholoških večerov pri Knjižnici Šmarje pri Jelšah z dr. Manco Košir (video)


V sredo, 22. maja, je v spodnji dvorani Kulturnega doma Šmarje pri Jelšah potekal zaključek psiholoških večerov, katerega gostja je bila slovenska novinarka, sociologinja in političarka, dr. Manca Košir. V dobri uri in pol je obiskovalce navdušila s številnimi zanimivostmi iz njenega življenja, rdeča nit tokratnega večera pa je nosila naslov “Radostno bivati in brati”.

Dr. Manco Košir poznajo predvsem študentje in študentje novinarstva, številni se je spomnijo kot voditeljico oddaje Moški – ženske. Diplomirana učiteljica matematike in fizike, novinarka, magistra socioloških znanosti in doktorica filoloških znanosti, je po začetni novinarski karieri postala asistentka na FSPN (FDV), od leta 1993 kot izredna profesorica, vrsto let je bila predstojnica katedre za novinarstvo.

Je avtorica stotin novinarskih prispevkov, poljudnoznanstvenih, strokovnih in znanstvenih člankov, čemur se pridružuje še šestnajstih knjig. Je tudi članica bralnega društva Slovenije ter slovenskega in mednarodnega PEN centra. Konec devetdesetih let prejšnjega stoletja je z Andragoškim centrom Slovenije ustanovila študijske krožke “Beremo z Manco Košir”, ki uspešno delujejo po vsej Sloveniji. Poleg naštetega je dr. Manca Košir tudi prostovoljka hospica, glasnica Krilc, ambasadorka šolskih ekovrtov, ambasadorka radostnega staranja.

 

Že nekaj let je tega, kar je profesorica novinarskih znanosti stopila izza katedra med ljudi,s svojimi pogovori, s svojim medijskim delovanjem in družbeno angažiranostjo. Danes stopa med ljudi in jih navdušuje nad plemenitimi rečmi v življenju: nagovarja jih k dobrodelnosti, k branju, k medsebojni povezanosti in uglašenosti s svetom ter soljudmi Manca nas nagovarja s svojim značilnim žarom in energijo. Njeni zapisi imajo posebno moč. Njihova energija sega daleč čez lepo zveneče in dobro zložene besede. S svojimi zgodbami spreminja življenja. Zato, ker jih piše iz življenja in zato, ker jih živi.

Slednje je dokazala na zaključku t.i. psiholoških večerov, ki jih je Knjižnica Šmarje pri Jelšah izvajala v mesecih marcu, aprilu in maju kot eno od aktivnosti v okviru uspešno realiziranega projekta “Obogatitev vseživljenjskega učenja v Obsotelju in Kozjanskem“, razpisanem na 5. javnem pozivu LAS Kozjansko in Obsotelje. Prav vsi večeri so bili odlično sprejeti in obiskani, za kar so v prvi vrsti poskrbeli zanimivi gostje (p. dr. Pavel Gržan, ki je vodil kar dva večera, psihologinji Andreja Lipnik in Alenka Tacol ter zaključek z dr. Manco Košir), nedvomno pa gre pohvaliti zaposlene v Knjižnici Šmarje pri Jelšah, ki so povabile zanimive goste in so skrbele za promocijo, posebej pa to velja za gonilno silo vsega dogajanja pri Knjižnici Šmarje pri Jelšah, Jano Turk Šulc.  

Kakor je v navadi, smo tudi tokratno predavanje posneli v celoti, kar si lahko ogledate v spodnjem, drugem video posnetku. V prvem pa smo pripravili nekaj insertov predavanja.  

 
 
v/t/f: eH