Na LU Šentjur predstavili Teden vseživljenjskega učenja 2013 in zaključek projekta Dvig ravni pismenosti (video)

19. 5. 2013 19:03

Sredi tedna je v prostorih sejne sobe Občine Šentjur potekala novinarska konferenca, kjer je direktorica Ljudske univerze Šentjur Jelka Godec predstavila dva projekta, ki so ju in ju še izvajajo, to sta Teden vseživljenjskega učenja 2013 in zaključek projekta Dvig ravni pismenosti.

Projekt Dvig ravni pismenosti, ki je bil financiran s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Evropskega socialnega sklada, je Ljudska univerza Šentjur izvajala vse od leta 2010 in g bo zaključila z junijem 2013. V pet programov je bilo vključenih 652 udeležencev.

Program Računalniška pismenost za odrasle je vključeval temeljna informacijska znanja, udeleženci so izdelovali in oblikovali besedila, se naučili uporabljati svetovni splet in elektronsko pošto. Udeleženci so po uspešno opravljenem izpitu pridobili javno veljavno listino. Program Računalniško in digitalno opismenjevanje je bil usmerjen k zagotavljanju večje digitalne pismenosti in izboljšanju digitalne pismenosti odraslih. Program je po besedah direktorice bil predstavljen na enostaven, a učinkovit način, udeleženci pa so pridobili praktična znanja s področja svetovnega spleta, elektronske pošte, e-uprave, elektronskega bančništva idr.

Izobraževalni program Usposabljanje za življenjsko uspešnost – Knjige so zame je spodbujal razvoj pismenosti in bralne pismenosti odraslih, osebnost ni razvoj ter motivacijo za izobraževanje in vseživljenjsko učenje. Obnovo in pridobivanje temeljnih znanj in spretnosti za lažje obvladovanje situacij v vsakdanjem življenju ter vključevanju v različne družbene aktivnosti pa so udeleženci spoznavali in črpali preko programa Razgibajmo življenje z učenjem.

V zadnjem, petem programu projekta Dvig ravni pismenosti, pa so udeleženci v izobraževalnem programu Branje za znanje in za zabavo spoznali pomen družinske pismenosti in se seznanili z napotki kako brati z otroki. Spoznali so didaktične igre za spodbujanje bralne spretnosti, kakovostno otroško literaturo in druge medije ter se poučili o pomenu pismenosti.

Direktorica LU Šentjur Jelka Godec je prisotne seznanila z dvema odmevnima projektoma
Direktorica LU Šentjur Jelka Godec je prisotne seznanila z dvema odmevnima projektoma

Z mesecem majem pa se je začel Teden vseživljenjskega učenja (TVU), ki je najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. S TVU opozarjajo slovensko javnost na vseprisotnost in pomembnost učenja v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznih v svojem življenju prevzema.

Ljudska univerza Šentjur je kot območni koordinator TVU, katerega osrednji teden poteka od 13. do 19. maja, vanj vključila skupno 140 dogodkov, svoje dogodke in prireditve je vključilo 42 podizvajalcev, LU Šentjur organizira kar 45 dogodkov oz. prireditev.

Ob tem je Godčeva na novinarski konferenci opozorila na nekatere zmotne stereotipe, ki se vse pogosteje pojavljajo v miselnosti in sicer da vseživljenjsko učenje ni namenjeno le starejši populaciji, ampak prav vsem. Opozorila je tudi na dejstvo, da pri vseživljenjskem učenju ni takoj vidnih rezultatov, ampak (tako kot pri vsakem formalnem izobraževanju) so rezultati vidni nekoliko kasneje, v danih situacijah, ko jih resnično potrebujemo. Z naborom dogodkov in aktivnosti spodbujajo pozitiven odnos do vseh oblik formalnega, neformalnega in priložnostnega učenja, še zlasti pa želimo presegati stereotipne predstave o tem, kaj učenje je in čemu je namenjeno. Spodbujamo ozaveščanje javnosti o pomembnosti in vsenavzočnosti učenja v vseh starostnih obdobjih in na vseh področjih javnega in zasebnega življenja”, je Godčeva zaključila. 

V okviru Tedna vseživljenjskega učenja so se zvrstili že številni dogodki, med drugim Literarni večer s Ferijem Lainščkom, včeraj pa so na Mestnem trgu v Šentjurju potekale etnološke, ustvarjalne, športne in glasbene delavnice ter predstavitve (nordijska hoja, skupina za samopomoč in osebnostno rast, prikaz izdelovanja slamnatih streh, pletenje košev in košar, predstavitev knjige Anice Hvalec, O življenju z naravo (soavtorice Slobodane Slak, kar si lahko ogledate v spodnjem video posnetku), delavnica citrarstva in folklorni plesni korak.

Številne ostale dogodke in prireditve lahko najdete na naši spletni strani v rubriki “koledar dogodkov” in na spletni strani LU Šentjur.

Vabljeni k ogledu spodnjih video posnetkov. V prvem smo pred kamero povabili direktorico LU Šentjur Jelko Godec, ki nam je zaupala nekatere podrobnosti omenjenih projektov, v drugem pa si lahko ogledate pogovor s Slobodano Slak, soavtorico knjige O življenju z naravo.

 
 
t/f: eh
v: bR in eH 
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
153 queries in 1,063 seconds.