Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prijave v srednješolske programe šentjurskih, slatinskih in celjskih šol


Včeraj je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport skupaj s srednjimi šolami pripravilo informacijo o številu prijavljenih kandidatov za vpis v programe srednješolskega izobraževanja.

Slovenske srednje šole so skupno razpisale 22.905 mest, prijavilo se je 18.578 novink in novincev (lani 18.416), v programe nižjega v programe nižjega poklicnega izobraževanja 353 (lani 323), v programe srednjega poklicnega izobraževanja 3.280 (lani 3.147), v programe srednjega strokovnega izobraževanja 8.052 (lani 7.554) in v programe gimnazij 6.893 (lani 7.392).

Preverili smo, koliko prijav so na razpisna mesta prejeli v Šentjurju in Rogaški Slatini.

V Rogaški Slatini manj prijav za tehnik optik

Šolski center Rogaška Slatina, ki ima v Sloveniji edini program izobraževanja tehnik optik, ima letos razpisanih za ta program 28 prostih mest, do sedaj se je v ta program prijavilo 8 bodočih dijakov. Lani, v šolskem letu 2011/2012, je ob zaključku šolskega leta v 1. letniku bilo v tem programu 19 dijakov. Glede na trenutni vpis je opazno, da se je število dijakov prepolovilo. Na gimnazijski program se je vpisalo 43 bodočih gimnazijcev in glede na število dijakov v 1. letniku lani v gimnazijskem programu ni občutnih razlik (lani je gimnazijski program v 1. letniku zaključilo 54 dijakov).

V Šentjurju veliko zanimanje za mehanika kmetijskih in delovnih strojev

Glede na podatke je Šolski center Šentjur,ki je ravno tako šola z dolgoletno tradicijo, saj že desetletja izobražuje mlade za poklice kmetijstva, gospodinjstva in živilstva, letos prebudil več zanimanja za mehanika kmetijskih in delovnih strojev. V ta program se je prijavilo 31 bodočih dijakov, razpisali pa so jih 26. Visoko število prijav ima tudi pomočnik v biotehniki in oskrbi, kjer se jih je prijavilo 15, razpisanih pa je 16 mest. Najmanj zanimanja sta pokazala programa naravovarstveni tehnik in pek, kjer se je na oba programa trenutno prijavilo samo 7 oseb, razpisanih pa je 28 mest za naravovarstvenike in 26 za peke.

Na I. gimnazijo v Celju vpisanih 43 kandidatov preveč, visoke prijave tudi pri naravoslovnih poklicih

Glede na stanje v celotni državi je po poročanju Dela letos 500 kandidatov manj vpisanih v gimnazijske programe. Na I. gimnaziji v Celju pa imajo trenutno prijavljenih 183 kandidatov, sprejeli jih bodo pa 140.Na celjskih srednjih šolah je letos največ zanimanja (poleg gimnazije) za zdravstveno nego (prijavljenih 201, razpisanih mest 140), tehnik računalništva (prijavljenih 77, razpisanih 56), tehnik mehatronik (prijavljenih 43, razpisanih 28), strojni tehnik (prijavljenih 62, razpisanih 56), medijski tehnik (razpisanih 56, prijavljenih 77), frizer (prijavljenih 69, razpisanih 78).

Prijavljeni kandidati pa lahko najkasneje do 10. 5. 2013 svojo prijavnico za vpis prenesejo iz srednje šole, kjer jo imajo sedaj, na drugo srednjo šolo oz. v drug program, če menijo, da je to za njih ustrezneje in da si bodo na ta način zanesljiveje zagotovili vpis v srednjo šolo. Pred tem se je potrebno temeljito posvetovati s starši in svetovalnimi delavci na šoli.

O prijavah v študijske programe celjskih srednjih šol si boste lahko v kratkem prebrali na Celje.info

J. C.