Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dan upora proti okupatorju na Boču: borili so se, da bo človek človeku človek (foto, video)


V soboto dopoldne je pri Planinskem domu na Boču potekala osrednja slovesnost ob državnem prazniku. V ta namen so se zbrali predstavniki veteranskih organizacij občin Poljčan in Rogaška Slatina, predstavnik Veleposlaništva Rusije, Andrej S. Lastnikov, svetovalec Veleposlaništva Ruske federacije za trgovino in gospodarstvo, borci za vrednote NOB ter drugi obiskovalci.

Predstavniki veteranskih organizacij obeh občin ter predstavnik Veleposlaništva Rusije so pred spomenikom padlim borcem položili cvetje. Po minuti molka je prisotne nagovoril cenjeni občan Rogaške Slatine, gospod Jože Kovačič (njegovemu govoru lahko prisluhnete ob koncu prispevka). Kulturni program so zaznamovali vokalna skupina Kvarta, dr. Jožef Lipnik, Boštjan Letnar in KUD Janko Živko Poljčane. Program je povezovala direktorica Zavoda za kulturo Rogaška Slatina, mag. Klaudija Redenšek.

Leta 1941 je bila v Ljubljani ustanovljena Protiimperialistična fronta, ki se je po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda. OF je bila ustanovljena 26. aprila v Vidmarjevi hiši, kjer so se sestali predstavniki nekaj političnih strank in kulturnih delavcev: Boris Kidrič, Boris Ziherl, Aleš Bebler, Josip Rus, Tone Fajfar, Ferdo Kozak, Franc Šturm in Josip Vidmar.

Vsesplošnega stanja duha v državi se je v svojem čustvenem govoru dotaknil Jože Kovačič, katerega je ob izbranih besedah z vmesnimi aplavzi pozdravljala množica prisotnih. Med drugim smo med govorom g. Kovačiča slišali: »Ali sledimo tistim vrednotam, tistim idejam, za katere so se borili naši borci? Ali gradimo bratstvo in enotnost? Ne, nismo peljali naprej njihove želje. […] Oni se niso borili za to, da bomo mi danes, čeprav nimamo nobene pravice, razprodajali svojo domovino, za to se niso borili. Tudi ne za to, da bomo tako sprti, kot smo; tudi za to se niso borili. Borili so se, da se človeka spoštuje, borili so se, da ostane domovina naša, slovenska, borili so se, da bo človek človeku človek.«

V spodnjem prispevku lahko poslušate govor g. Jožeta Kovačiča. 

 
Pohodniki so na Boč prihajali tudi iz poljčanske smeri, hkrati pa je na Boču potekal tudi dan odprtih vrat v informacijskem središču Boč s predvajanjem multivizije o Krajinskem parku Boč. Vabimo vas, da si pogledate galerijo fotografij (klik!) in spodnji videoprispevek sobotnega dogajanja na Boču.
 
f/t/v: J. C.