Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Blagoslov konjev pri cerkvi sv. Jurija pod Donačko goro (foto, video)


Minulo nedeljo je pri cerkvi sv. Jurija pod Donačko goro potekal blagoslov konjev. Ni naključje, da se blagoslov opravlja že skoraj tradicionalno pred godom sv. Jurija, saj tega svetnika opisuje mnogo legend. Pod Donačko goro je tudi podružnična cerkev iz župnije Rogatec posvečena sv. Juriju, kjer se minula leta redno srečajo konjeniki in prejmejo blagoslov.

Čeprav je god sv. Jurija šele 23. aprila, so povečini jurjevanja obeleževana kakšen dan prej. Mi ga častimo kot znanilca pomladi (kar je letos povsem sovpadlo z vremenskimi razmerami, saj se je narava začela prebujati približno mesec dni kasneje kot ponavadi), ena izmed legend pa pravi, da je kot svetnik in mučenec postal zavetnik orožarjev in vojščakov, razglašen pa je bil tudi za zavetnika konjev in tudi nekaterih naselij. Jurjevo tako tudi simbolično uprizarja prihod konjev na pašo, pomen blagoslova v imenu sv. Jurija pa je v tem, da konje varuje pred poškodbami in boleznimi.

Iz Rogatca se je proti Svetemu Juriju podala izbrana konjenica iz Konjeniškega kluba Strmol, katere so pri cerkvi sv. Jurija nestrpno pričakovali predvsem najmlajši. Ob prihodu konjev je sledil blagoslov domačega župnika, temu je sledila sv. maša. 

Pri cerkvi sv. Jurija se je zbrala množica domačinov, ki je spremljala blagoslov konjev. 

V spodnjem videoprispevku si lahko pogledate nekaj utrinkov z blagoslova in pa galerijo fotografij (klik!!), ki smo jo posneli. 

 t/f/v: J. C.