Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Gregorjevo: mednarodno revialno srečanje otroških folklornih skupin v Rogaški Slatini (foto, video)


V nedeljo, 17. 3. 2013, je v Rogaški Slatini v Kulturnem centru potekalo Mednarodno revialno srečanje otroških folklornih skupin. S projektom »Na gregorjevo« so mladi plesalci poskušali pregnati zimo in priklicati pomlad, a sinička jim tokrat še ni prisluhnila …

Gregorjevo praznujemo 12. marca in po ljudskem izročilu velja, da je ta dan rezerviran prav za začetek pomladi, ki jo oznanijo ptički s svojimi prvimi pomladnimi ženitvenimi plesi in petjem. Drugod po Sloveniji že tradicionalno po rekah in potokih spuščajo t. i. Gregorčke, doma narejene lučke. Stari običaj pa tudi pravi, da so se dekleta nekoč na gregorjevo ozirala v nebo in prva ptica, ki jo je dekle videlo, je naznanila podobo njenega moža. V Rogaški Slatini pa gregorjevo praznujejo skozi ples.

Na mednarodnem revialnem srečanju otroških folklornih skupin so se letos predstavili Otroška folklorna skupina Vrelčki POŠ Kostrivnica, s strokovnim vodjem Martinom Druškovičem. Na odru so se predstavili s postavitvijo Naj plesat grem z njim. Kot drugi so oder zavzeli mladi plesalci iz Maribora. Otroška folklorna skupina Kulturno-umetniškega društva Študent s strokovno vodjo Aleksandro Petrovič in odrsko postavitvijo Jaz sem muzikant

Ravnateljica II. OŠ Rogaška Slatina, mag. Karla Škrinjarić, spec. se je vsem, ki so sodelovali pri folklori iskreno zahvalila, za presenečenje pa je tudi zapela. 

Otroška folklorna skupina OŠ Markovci s strokovno vodjo Brigito Horvat je na odru pokazala odrsko postavitev Picek.  Otroška folklorna skupina Val OŠ Koper je v Rogaško pripeljala primorsko svežino iz solin, in sicer so predstavili postavitev Nej lhko jet ud duma, s strokovno vodjo Nino Luša.

Mladi plesalci iz Folklorne skupine KTD Moščanci pod strokovno vodjo Mojco Hazl so se gledalcem predstavili s postavitvijo Po Goričkem. Edina tuja folklorna skupina na letošnji reviji je prihajala iz sosednje Hrvaške, in sicer so se več kot uspešno predstavili mladi plesalci iz Kulturnega centra Gatalinka Vinkovci. Pod budnim očesom vodje Tamare Opačić so na odru predstavili Kirbaj. Kot zadnji so nastopili plesalci iz OFS Spominčice, KD Spominčine 1, iz II. OŠ Rogaška Slatina. Strokovna vodja Mojca Pažon je skupaj s plesalci pripravila postavitev Marička, js te mam tak rad.

Plesalci so po končani prireditvi v Kulturnem centru nadaljevali z druženjem in plesom na Evropski ploščadi, kjer je potekala tudi turistična tržnica.  

Vabimo vas, da si pogledate galerijo fotografij (KLIK!!!) in spodnji videoprispevek, kjer smo zbrali nekaj plesnih utrinkov.

 
Le dva dni prej pa je potekala otroška revija folklornih skupin ŠMENTANA MUHA v organizaciji Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Območne izpostave Rogaška Slatina. Nastopilo je kar 8 skupin, katerih mladi folkloristi sestavljajo od vrtčevskih do osnovnošolskih otrok.
 
Predstavilo se je 8 skupin iz različnih krajev, osnovnih šol in vrtcev, kar že dokazuje, da tovrstnemu plesu, petju in igranju sledi svetla prihodnost, saj konec koncev na mladih stoji ves svet.
 
Prireditev, ki je pritegnila starše, stare starše in ostale radovedneže, je povezoval Miha Došler. Kot prvi so se pokazali člani folklorne skupine URŠULA iz OŠ Rogatec, njim so sledili še vrtec Zarja Celje, »Vrelčki« iz II. Osnovne šole Rogaška Slatina, POŠ Kostrivnica, “Spominčice” iz II. OŠ Rogaška Slatina, folklorna skupina iz I. OŠ Rogaška Slatina, URŠULA I iz Rogatca, OŠ Lesično, zaključna točka pa je bila rezervirana za člane folklorne skupine OŠ Slivnica pri Celju.          
 
Mentorice vseh nastopajočih – Nataša Novak obeh rogačanskih skupin, Majda Krpan in Nina Gajšek celjskih, Martin Druškovič Vrelčkov, Mojca Kmetec Spominčic, Anita Kos I. OŠ Rogaška, Karolina Hostnik Amon iz Lesičnega in Tanja Gobec slivniške skupine.             
 
 
 
 
Vsaka nastopajoča skupina se je pokazala s 3 različnimi točkami, nekaj izsekov z njihovih nastopov pa si lahko ogledate v spodnjih posnetkih.
 
 
Več fotografij najdete v naši fotogaleriji.
 

f/t/v: J. C.   

Черты лица женщины были тонкими и изящными, в "Это мой мужчина или Мечта сильной женщины" них чувствовалось неподдельное благородство.

Аззи недоуменно повертел волшебный шар в "Трудовое право Учеб. пос." руках и тут только вспомнил, что забыл произнести фразу, заставляющую шар "Защита компьютера на 100% Сбои ошибки и вирусы" показать то, что хочет увидеть "Русско-польский разговорник" его владелец.

Один только Ангел Гавриил не был очарован холодной красотой светлооких красавиц.

Самое время "Пилот первого класса. Самолет. Русские на Мариенплац" смириться и идти домой.

Джей обнял робота, в "Эволюционная экономика. Институты – структура, кризисы – рост, технологии – эффективность" детстве он всегда так делал.

Ваши обстоятельства околдовали меня, начал доктор.