Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dr. Karel Gržan navdušil prisotne na prvem v nizu psiholoških večerov, poimenovanih “V iskanju radosti življenja” (video)


Prvo marčevsko sredo je v prostorih Kulturnega doma Šmarje pri Jelšah potekal prvi v nizu psiholoških večerov, ki bodo potekali v marcu in aprilu in so namenjeni vsem, ki jih tematika zanima. Gost je bil pater dr. Karel Gržan, ki je skozi zanimivo življenjsko zgodbo o svojem odraščanju pripovedoval, kaj ga je utrdilo in naredilo v življenju.

Pater dr. Karel Gržan, rojen 1958 v Celju, je po končani srednji šoli stopil v red kapucinov. Šolanje je nadaljeval na Teološki fakulteti v Ljubljani in bil 1985 posvečen v duhovnika. Po opravljenem magisteriju je na Filozofski fakulteti v Ljubljani doktoriral s področja literarnih ved. Poleg opravljanja poklica in aktivnega ukvarjanja s problematiko zasvojenosti je avtor številnih knjig za otroke in odrasle. Zaradi svoje vsestranskosti in odlične retorike je reden gost na številnih okroglih mizah, predavanjih po šolah, kulturnih domovih in drugih ustanovah.

Patra Gržana tudi Šmarčani že nekaj časa dobro poznajo in ga zelo cenijo. Številni so se z njim pobližje spoznali pri bogoslužju na Sladki gori, bil je tudi gost na predavanju v sklopu Univerze za tretje življenjsko obdobje. Minulo sredo je s prvim predavanjem v nizu psiholoških večerov s prisotnimi na lahkoten in duhovit način delil dogodivščine njegovih najstniških let ter vse skupaj podkrepil z razmišljanji in dognanji, ki so ga izučili in naredili človeka vrednega spoštovanja. 

 

V dobri uri je podal številne smernice, ki posameznika vodijo k spoznavanju in smislu življenja – od spoznavanja samega sebe, sprejemanja odgovornosti, utrjevanja zaupanja do staršev, sprejemanja sebe v času odraščanja, iskanja bližine ljubezni, modrosti in resnične svobode. Mimogrede je k besedi je povabil psihologinjo Andrejo Križan Lipnik, sicer udeleženko sredinega predavanja, ki bo v sredo, 20. marca, vodila drugo v nizu psiholoških večerov z naslovom Pozitivna psihologija odkriva kje iskati srečo. 

Sredino predavanje oz. razmišljanje patra Gržana se je dotaknilo številnih prisotnih. V zgodbe, ki jih je pisalo in jih seveda še piše njegovo življenje, je spretno vpletal človekove pomanjkljivosti, ki jih s soočanjem, pravilnim pristopom in voljo, človek lahko obrne sebi v prid. Marsikdo se je v zgodbah, ki jih je pater Gržan živel, znašel tudi sam. In prav to je dodana vrednost razmišljanj, ki jih s prisotnimi deli pater.

Dogodek v organizaciji Knjižnice Šmarje pri Jelšah je ena od aktivnosti v okviru uspešno realiziranega projekta “Obogatitev vseživljenjskega učenja v Obsotelju in Kozjanskem”, razpisanem na 5. javnem pozivu LAS Kozjansko in Obsotelje. 

Vabljeni k ogledu spodnjih video posnetkov. V prvem si lahko ogledate nekaj izbranih insertov, v drugem pa lahko prisluhnete in si ogledate celotno predavanje, ki je navdušilo obiskovalce. Verjamemo, da se bo dotaknilo tudi vas. 

 
 
v/t/f: Egon Horvat