Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Bernard Petanjek v Knjižnici Rogaška Slatina predaval o bontonu (video)


Čas, v katerem živimo, od nas nenehno zahteva, da se prilagajamo vsem novostim, sledimo tehnološkemu napredku in posegamo po dodatnih neformalnih izobraževanjih, ki so nam večkrat bolj v pomoč kot tista formalna. Eno izmed takšnih predavanj pa je bilo minuli ponedeljek v Knjižnici Rogaška Slatina, kjer je upokojeni komandir Policijske postaje Rogaška Slatina, Bernard Petanjek, predaval o bontonu.

 

Ob vsem tem časovnem vrvežu in hitremu menjavanju okoliščin pa včasih nismo dovolj pozorni na naše vedenje in se neprimernega vedenja tudi ne zavedamo. Bonton, kot skupek napisanih pravil lepega vedenja, vsebuje pravila splošnega obnašanja, obdarovanja, predstavljanja, oblačenja, točnosti, prehranjevanja ipd. Vsekakor je bonton sinonim kulturnosti človeka in kulturen človek je tudi uspešen človek.

Bernard Petanjek se je z bontonom srečal v zgodnjih otroških letih. Njegova stara mama je bila vzgojiteljica pred 1. sv. vojno in je bila zadnjih 6 let pred začetkom vojne na Dunaju v neki vplivni plemiški družini kot guvernanta. Tam se je spoznala z navadami in z bontonom takratnega časa. Že kot malega otroka ga je učila lepega obnašanja in kot sam pravi, mu je bilo to takrat zoprno upoštevati, kasneje pa mu je to vedno prav prišlo. Tudi vzgojiteljice in učiteljice so ga veliko naučile o oliki,  piko na i pa je dodala kadetska šola, kjer se je srečal s policijsko vojaško vzgojo (pozdravljanje, hoja ob nadrejenih ipd.), veliko se je naučil od tašče in navsezadnje tudi od žene, ki ima izreden smisel za estetiko. Tudi pri policijskem delu je pravila lepega vedenja vključeval v interne sestanke, sedaj v upokojitvi pa tudi predava po nekaterih srednjih šolah.

Skozi predavanje nas je popeljal od osnovnega pozdravljanja do obnašanja na elitnih večerjah in plesih. In če kdo misli, da je vso to poznavanje bontona zelo enostavno, se zelo moti. Kot radi pravimo, eno je teorija, drugo pa praksa. Zagotovo nam v teh kriznih časih zaposlovanja pridejo zelo prav pravila lepega vedenja na različnih sestankih, razgovorih za službo. Bontona se ne da naučiti kar čez noč, to je dolgotrajen proces učenja, ki se nikoli ne konča. Razvijanje osnovnega vedenja se pa sigurno začne že v družini, kjer pomembno vlogo odigrajo starši. Primarna vzgoja, ki izhaja iz družine, mora naučiti otroke osnov lepega in primernega vedenja, šele nato lahko ta naloga preide na ostale institucije, kot so šole, vrtci ipd. Otroci sigurno v svojem razvoju oponašajo starše, kar pomeni, če se bodo starši lepo obnašali in uporabljali vljudnostne izraze, se bo tega naučil tudi otrok in tako postavil dovolj trdne temelje za nadaljnje učenje bontona.  

Gospod Petanjek je skozi predavanje tudi nazorno pokazal, kako uporabljamo ves jedilni pribor na mizi, če smo povabljeni na slavnostno večerjo ali kakšen drugi elitni dogodek. Kako pomembna je tudi obleka in barvna usklajenost obleke z ostalimi modnimi dodatki ter čevlji. Kdaj uporabiti smoking, frak, metuljček, kravato, rokavice, hlačne nogavice? Kako pravilno jesti perutnino, da se ne bomo osmešili pred ostalimi? Se vam zdi enostavno? Zagotavljam vam, da se tega ne da naučiti čez noč, ampak skozi večkratne ponovitve vaj.

Nedvomno je gospod Petanjek prava enciklopedija bontona. Skozi različne demonstracije nam je približal napisana pravila, ki, kot mnogi pravijo, lahko združujejo in zbližajo popolne neznance. Če govorimo kdaj skupni jezik z neznanci, ga zagotovo s pomočjo bontona. 

V spodnjem videoprispevku si lahko pogledate, kako se obnašamo za jedilno mizo, kadar smo na poslovni večerji ali kakšni drugi elitni prireditvi, ko imamo pred seboj celo četico nožev, vilic, žlic in nismo povsem prepričani, katero za kaj uporabiti … 

 
f/t/v: J. C.