Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kozjansko morje poslej tudi uradni pojem v literaturi


 

V jeku slovenskega kulturnega praznika je pred dvem tednoma luč sveta ugledalo novo delo Daniela Artička z naslovom Kozjansko morje. 

Avtor je pol ducata let po izidu knjige Kalna voda Slivniškega jezera napisal futuristični roman Kozjansko morje. S tem se eden od izrazov, ki ga uporabljajo domačini, ki z njim označujejo največjo vodno akumulacijo v občini, umešča v literaturo. Delo obsega 200 strani in je izšlo v samozaložbi. V ospredju je ljubezenska zgodba med domačinko Maruško in kazahstanskim plinskim mogotcem, avtor pa se posredno dotika številnih tem, ki dejansko zadevajo okolje, o katerem piše. Roman ima zanimiv obrat, ki pod vprašaj prizme daljšega časovnega obdobja postavlja različna prizadevanja za spremembe.

V pogovoru z avtorjem sta sodelovala povezovalec Jože Mastnak – Marjan in Milenko Strašek. Akterji so se v pogovoru o romanu, ki se dogaja leta stoletje v prihodnosti, leta 2120, dotaknili razvojnih vprašanj ožjega in širšega območja, izvedeli pa smo tudi, da je nadaljevanje Kozjanskega morja že napisano.od

Dogodek sta pripravila domače kulturno in šentjursko literarno društvo. Praznične besede so pripadle Barbari Gradič Oset iz KD G/S, po nastopu Vokalne skupine Kresnice, pa je sledila še projekcija fotografij Slivniškega jezera v različnih letnih časih, ki so jih posneli domači avtorji Saša Jagodič, Renata Mastnak, Nina Gradič Planko, Matej Planko in Nuša Verdev, mednje pa so vpletli misli domačinov o pomenu in razvoju jezera.

 

Vabljeni k ogledu videoposnetkov

 

 
t/f/v: bR
 
*Na sliki z leve Barbara Gradič Oset, Milenko Strašek, Daniel Artiček in Jože Mastnak – Marjan
 
t/