Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

PP Rogaška Slatina: 22. 1. 2013


Vozil pod vplivom alkohola

19.1. 2013, v zgodnjih jutranjih urah, so policisti PP Rogaška Slatina pri kontroli cestnega prometa ustavili voznika osebnega avtomobila, ki je kazal znake alkoholiziranosti. Zaradi tega so mu odredili preizkus z elektronskim alkotestom, ki je pri tem pokazal, da ima voznik 0,70 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Vozniku so policisti prepovedali nadaljnjo vožnjo. Zoper voznika bodo policisti podali obdolžilni predlog na sodišče. Tja bo poslano tudi njegovo vozniško dovoljenje, ki so mu ga policisti odvzeli na kraju prekrška.

Odklonil preizkus alkoholiziranosti

V nočnem času, dne 19.1.2013, so policisti PP Rogaška Slatina pri kontroli cestnega prometa kontrolirali voznika osebnega avtomobila, za katerega je obstajal sum, da vozi pod vplivom alkohola. Odrejen mu je bil preizkus alkoholiziranosti, katerega pa je odklonil. Policisti so mu nadaljnjo vožnjo prepovedali, zaradi odklona preizkusa bodo zoper njega podali obdolžilni predlog na sodišče.

Opozorilo glede prečkanja krožišča

Policisti PP Rogaška Slatina pri delu na terenu opažajo, da vse več pešcev nepravilno prečka cesto na krožišču pri Elektru v Rogaški Slatini.

V zvezi s tem je bilo izrečenih že veliko opozoril, vendar pa kljub temu pešci zaradi krajše poti ali nepoznavanja cestnoprometnih predpisov, še vedno v tem krožišču hodijo po kolesarski stezi. Tako tudi cesto prečkajo na mestu, kjer cesto prečka kolesarska steza in je na tem delu tudi talna označba za prehod za kolesarje (V-17).

Zakon o pravilih cestnega prometa v 83. členu govori, da smejo pešci hoditi po kolesarski stezi ali kolesarski poti, le takrat, če na vozišču ali ob njem ni pasu za pešce, pešpoti ali pločnika. V danem primeru je v krožišču pri Elektru urejen pločnik za pešce in tudi vsi prehodi za pešce čez cesto so ustrezno označeni s prometno signalizacijo. Tako je na tem in drugimi podobnimi mesti, kjer ob vozišču poleg kolesarske steze poteka tudi pločnik, pešpot ali steza za pešce prepovedano hoditi po kolesarki stezi.

Policisti opozarjajo pešce, še posebej starše otrok, da opozorijo svoje otroke, naj spoštujejo cestnoprometne predpise ter s tem prispevajo k varni udeležbi vseh udeležencev v prometu.

Kljub temu, da sedaj ni čas kolesarjenja, pa je prav, da obenem opozorijo tudi kolesarje, da morajo voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni oziroma niso prevozne, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča v smeri vožnje.

 

                                                           Boštjan Debelak

                                                           komandir policijske postaje

                                                           policijski inšpektor I