Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Krajani odločno proti obvoznici skozi center Šmarja


Minuli torek je v šmarskem Kulturnem domu potekala javna razgrnitev študije variant glavne ceste Dobovec – Šentjur. Koordinator državnega prostorskega načrta za to cesto je Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, naročnik pa Direkcija RS za ceste.

Veliko prahu dviguje predvsem ponesrečena rešitev nove obvoznice skozi Šmarje pri Jelšah, ki bi s težkim tovornim in drugim prometom zarezala v del kraja, kjer se nahajajo šola, dva vrtca, športni park z otroškimi igrišči in bazenom ter predvidena nova stanovanjska soseska Dobrava. 

Po predstavitvi ceste s strani predstavnikov ministrstva, Direkcije RS za ceste in podjetij, ki sodelujejo pri njenem načrtovanju, je prisotne nagovoril šmarski župan Jože Čakš, ki je izrazil zadovoljstvo nad dobrim odzivom oz. udeležbo krajanov. Omenil je tudi, da je bil načrt pred nekaj tedni predstavljen županom občin, skozi katere bo cesta potekala. 

Predstavniki države in občine so poudarili, da se rekonstrukcija glavne ceste od Šentjurja do Dobovca načrtuje s ciljem povečanja stopnje prometne varnosti ter povečanja dostopnosti prebivalstva zlasti v kontekstu dnevnih migracij v zaposlitvena središča obravnavanega območja, pa tudi v smislu boljše povezanosti Obsotelja s Savinjsko dolino in ostalimi deli države. 

slika1: Načrt predvidene ceste Šentjur-Dobovecslika 1: Načrt predvidene ceste Šentjur-Dobovec

Medtem, ko večina predstavljene trase med zbranimi občani ni doživela pripomb (predvidena sta tudi 2 predora – pri Halarjevem bregu in v Mestinju), pa se je praktično soglasno nasprotovanje pojavilo pri po mnenju mnogih nesprejemljivi rešitvi ureditve prometa skozi kraj Šmarje pri Jelšah. Načrtovalci so se s podporo Občine namreč odločili za najcenejšo, a po prepričanju številnih polovičarko varianto, ki prometne situacije v centru Šmarja ne rešuje, ampak le še dodatno zapleta.

slika 2: načrtovana sporna trasa nove “obvoznice” skozi Šmarje pri Jelšah

Nova “obvozna” cesta bi naj namreč težji in tranzitni promet speljala v del kraja z družbeno-socialno in vzgojno-izobraževalno infrastrukturo. V neposredni bližini nove zelo prometne ceste bi se po načrtih države in Občine tako nahajala dva vrtca, osnovna šola, otroška in športna igrišča, varstveno-delovni center, nov bazenski kompleks, teniška igrišča in nova, mirna ter zelena soseska Dobrava. Namesto, da bi naše otroke obvarovali pred prometno nevarnostjo, hrupom in onesnaževanjem, jim bomo vse to pripeljali naravnost pred nos, so nad predlagano rešitvijo ogorčeni številni šmarski krajani. 

V debati, ki je sledila predstavitvi, je omenjeni problem prvi izpostavil dr. Janez Čakš, ki je povedal:”Ostali odseki so v redu, opažam pa, da ste se vsem naseljem striktno izogibali, kar pa ne velja za kraj Šmarje pri Jelšah, kjer ne moremo niti govoriti o več variantah, saj je pred nami le ena. Zanima me, če je bila predložena še kakšna druga varianta oz. študija, ki bi obšla Šmarje. Obstoječa varianta pomeni le prestavitev obstoječe glavne ceste za 200 metrov na sever. In to na območje, kjer se nahajajo šola, vrtec, novo naselje in športni park”.

Dr. Čakš je izpostavil tudi številne druge probleme, ki se pojavljajo ob načrtovani obvoznici (na vzhodnem delu sega v šmarsko industrijsko cono). Prepričan je, da se je obvoznica načrtovala v prostoru, ki zanjo ni primeren, vprašljiva je tudi ustreznost v povezavi z vplivom na okolje. Po mnenju dr. Čakša bi morali pri načrtovanju obvoznice skozi Šmarje biti veliko bolj osredotočeni na vpliv obvoznice na ljudi, ki v kraju živijo in svoje otroke pošiljajo v vrtec, šolo in na športno igrišče. Predlaga, da se v bližnji prihodnosti poišče še ena ali dve varianti, kjer bi trasa obvoznice lahko potekala.


Slika 3: umeščenost predvidene “obvoznice” v neposredni bližini dveh vrtcev, osnovne šole, otroških in športnih igrišč ter nove stanovanjske soseske

Oglasili so se tudi nekateri ostali prisotni, ki so prav tako izrazili nestrinjanje z načrti predvidene obvoznice skozi Šmarje. Podali so tudi nove rešitve, npr. obvoznica južno od naselja Šmarje (na drugi strani Svetega Roka), oziroma s predorom skozi Sveti Rok, da se obvoznica prestavi še višje na sever in se s tem izogne celotnemu naselju ipd.. Zavedajo se, da trenutno načrtovano traso država in Občina zagovarjata, ker se zdi najcenejša rešitev, ampak po njihovem mnenju slaba rešitev za občane na koncu pomeni višjo ceno, kot še toliko dražja, a celovitejša varianta, ki bi problem prometa skozi Šmarje rešila enkrat za vselej. Krajani so bili prav tako začudeni nad dejstvom, da so za vsak odsek predvidene glavne ceste Šentjur-Dobovec podane vsaj dve oz. več rešitev, le za naselje Šmarje pri Jelšah je podana ena rešitev in še ta neprimerna.

Številni prisotni so izkazali nezadovoljstvo s predvideno rešitvijo obvoznice skozi Šmarje
Številni prisotni so izkazali nezadovoljstvo s predvideno rešitvijo obvoznice skozi Šmarje

Na pripombe Šmarčanov so pristojni odgovorili, da je omenjena varianta edina mogoča, razen rekonstrukcije obstoječe ceste. Drugih mogočih variant in načrtov ne nameravajo ponovno proučevati.

Odgovor prisotnih Šmarčanov ni zadovoljil. V medsebojnih pogovorih se je pojavilo nezadovoljstvo s tovrstnim pristopom odgovornih do perečega problema krajanov Šmarja, ki po mnenju nekaterih: “spominja na oblastniško aroganco, zaradi kakršne te dni gledamo proteste po slovenskih trgih in ulicah.” 


Po dobri uri trajajoči debati se je javna razgrnitev zaključila, mi pa smo o izraženem nasprotovanju krajanov aktualni odločitvi, ki jo podpira tudi Občina Šmarje pri Jelšah, povprašali župana Jožeta Čakša. V videu si oglejte njegov odgovor.

 
O postopkih sprejemanja državnega prostorskega načrta ter njegovo terminsko realizacijo smo povprašali Barbaro Leskovar iz Ministrstva za infrastrukturo in prostor. Kot je razvidno iz prispevka, so ti dolgi in zapleteni.
 
 
V okviru javne razgrnitve ima javnost pravico dajati pripombe in predloge na študijo variant in okoljsko poročilo. Te se zbirajo do 28. decembra in včeraj zbrana skupina občanov je že sprejela odločitev o pisni utemeljitvi svojega nestrinjanja z obstoječo rešitvijo. K podpisom podpore vabijo tudi ostale občane. Kje in kako boste lahko prispevali svoj podpis, pa bodo sporočili v kratkem.
 
v/t/f: E. H., R. Č.