Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Posledice ujme na KiO: Plaz v Kozjem zaprl cesto, nekaj lokalnih poplav (foto)


Včerajšnja naravna ujma, o kateri smo v posebni novici poročali tudi na Kozjansko.info, na območju Kozjanskega in Obsotelja na srečo ni povzročila tako hudih posledic, kot se ta čas z njimi soočajo drugje po Sloveniji.

Največ preglavic je pripadnikom gasilcev in Civilne zaščite povzročil plaz, ki se je na območju Kozjega utrgal sredi noči in zaprl regionalno cesto Kozje – Podsreda. Posredovali so povlejnik Civilne zaščite in operativci PGD Kozje, ki so aktivirali VOC – Celje – CVE Lesično ter poskrbeli, da je bila cesta do jutra prevozna.

Včeraj popoldne je močno narasla tudi Mestinjščica, ki se je na več mestih razlila po travniških in drugih površinah. Največ površin je bilo pod vodo v okolici Pristave pri Mestinju. Hud naliv pa je za nekaj ur v vas na vodi spremenil Zibiko. Fotografije naše bralke si lahko ogledate spodaj, več pa smo jih objavili tudi v včerajšnji novico (klik!).

Večje škode na objektih in infrastrukturi ujma ni povzročila. Gasilci in Civilna zaščita so razdelili nekaj protipoplavnih vreč za zaščito nekaterih ogroženih objektov, kot smo že poročali, so nekoliko več dela s črpanjem vode iz nekaterih gospodarskih objektov imeli operativci PGD Zibika, vodo iz dveh kleti pa so gasilci izčrpali tudi v občini Rogaška Slatina. Sprožilo se je tudi nekaj plazov, predvsem na kmetijskih površinah, nekaj pa jih ogroža lokalne ceste, posledice česa se na terenu odpravljajo. 

Gledano splošno sliko posledic poplav v Sloveniji, lahko rečemo, da jo je Kozjansko in Obsotelje tokrat srečno odneslo le z lažjimi praskami.

Naslovno in spodnje fotografije nam je poslala bralka Tadeja Pevec iz Zibike, katere hiša je bila zaradi naraslih voda nekaj časa odrezana od sveta.

 

Fotografijo z Zibiške vasi nam je poslal tudi Matic Belej:

Poplavno jezero reke Sotle v bližini Polja ob Sotli:

V Rogatcu je voda zalila okolico konjušnice ter ogrozila tudi novo igrišče z umetno travo:

 

Graf gibanja vodostaja Mestinjščice pri merični postaji v Sodni vasi

Več o poplavah na območju KiO si v besedi in sliki oglejte v včerajšnji novici (klik!).

E .H.