Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Svetih gorah blagoslovili kip A. M. Slomška (video)


Na Svetih gorah nad Bistrico ob Sotli je minulo nedeljo potekala zahvalna maša, ki jo je vodil koprski škof Metod Pirih. To priljubljeno romarsko središče zaradi svoje lege in bogate duhovne zgodovine vabi romarje na božjo pot že desetletja. Glavna cerkev je posvečena Devici Mariji, okoli nje pa so postavljene manjše kapele, ki so posvečene sv. Juriju, sv. Martinu, sv. Sebastijanu in Fabijanu in Lurški Materi Božji. Po zahvalni maši je sledil blagoslov novega Slomškovega kipa, ki vas pozdravi pred vhodom v glavno cerkev.

 

Tamkajšnji župnijski upravitelj Damjan Kejžar je izdelavo Slomškovega kipa zaupal domačemu vsestranskemu umetniku Franciju Černelču. Damjan Kejžar je ob blagoslovu povedal: »Ko je žena enkrat predstavljala Francija, je rekla, da Francija tako vsi poznate. No pa vendar ga poznamo kot dolgoletnega zborovodja, pesnika, skladatelja in pa seveda kot umetnika. Kje se je srečal s Slomškom? Pravi, da je prvega Slomška izdelal doma v svoji gorci, ko je bil prvi Slomškov pohod po Slomškovi poti. Drugi Slomšek je nastal tam, kjer raste kamenje, ki ga sedaj tukaj občudujemo. In tretji Slomšek stoji sedaj tukaj. Škof me je vprašal, zakaj ravno Slomšek? Moram vam povedati, da je to moj dolg do Slomška. Ko sem tukaj prosil za majhno punčko, ki je bila hudo bolna in tudi za druge, sem dejal, na priprošnjo Slomška in Marije, bodi ozdravljena. In tako se je tudi zgodilo.«

Bistriški umetnik je tako v preteklih treh tednih trdno delal in na Svetih gorah ostajal tudi pozno v noč. Njegova neutrudnost pri delu, volja, vztrajnost in močne roke so tri tone težko skalo spremenile v unikaten izdelek.

 Kip Antona Martina Slomška je vsekakor nova pridobitev Svetih gor. Tudi ni naključje, zakaj ravno Slomšek na Svetih gorah. Že takrat v Slomškovih časih je tukaj množica vernikov z obe strani Sotle iskala svoj mir, upanje in moč za življenje iz vere. Tudi Slomšek se jim je večkrat pridružil, najprej kot romar, kasneje kot duhovnik, kjer je romarjem prisluhnil v stiski in jim duhovno pomagal.

Kip A. M. Slomška na Svetih gorah je po sveti maši blagoslovil koprski škof Metod Pirih. 

Vabimo vas, da si pogledate spodnji videoprispevek, kaj je o nastajanju kipa povedal vsestranski umetnik Franci Černelč. 

Jasna Colnerič