Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Imenem odprli kanalizacijo in novo čistilno napravo (foto in video)


Minuli petek so pri mejnem prehodu v Imenem odprli kanalizacijo in novo čistilno napravo z zmogljivostjo 450 populacijskih enot. Na odprtju so bili poleg župana občine Podčetrtek Petra Misje in občinske uprave še minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak, generalni direktor Direktorata za regionalni razvojni razvoj in evropsko sodelovanje na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Marko Drofenik, direktor izvajalca vodnogospodarskega podjetja Drava Ptuj Borut Roškar, predsedniki krajevnih skupnosti, župan občine Kozje in krajani Imenega. 

Dokumentacije in določene idejne rešitve za izgradnjo kanalizacijskega sistema in čistilne naprave v Imenem so se pripravljale že v letih 2003 in 2004, za kanalizacijo so pridobili gradbeno dovoljenje v leta 2009, problemi so se pojavili pri kanalu, ki vodi do čistilne naprave, saj po besedah župana Petra Misje od določenih niso dobili soglasja. Leta 2011 se je Občina Podčetrtek uspešno prijavila na ustrezen razpis za obmejna območja, kjer je uspela pridobiti milijon evrov nepovratnih sredstev za investicijo, katere višina je bila 1,2 milijona evrov. 

Kanalizacijski sistem v Imenem tako pokriva vsa krajevna gospodinjstva, na čistilno napravo z zmogljivostjo 450 populacijskih enot pa je mogoče priključiti še nekaj gospodinjstev. Misja je v nagovoru izpostavil, da so se pri izgradnji kanalizacije in čistilne naprave srečevali s številnimi problemi in težavami, predvsem zaradi gradnje po številnih zasebnih in javnih zemljiščih. Ob tej priložnosti se je Misja zahvalil vsem, ki so s sodelovanjem omogočili izgradnjo teh nujno potrebnih pridobitev.

Pri odprtju so sodelovali tudi učenci OŠ Podčetrtek
Pri odprtju so sodelovali tudi učenci OŠ Podčetrtek

V letošnjem letu so v občini Podčetrtek v namen predali kanalizacijski sistem Olimje, Pristava je tik pred priključitvijo, vendar pa še čakajo na rezultate razpisa, preko katerega bi lahko ob ugodnem razpletu dogradili še del kanalizacije in boljšo čistilno napravo. Tako ostaja le še Sedlarjevo, za kar so se pa tudi prijavili na razpis in še čakajo na ugodno rešitev. 

Misja je med drugim povedal, da so tik pred izdajo sklepa za izgradnjo vodovodnih sistemov v sedmih občinah. Gre za 18 milijonov evrov vreden projekt, s katerim bodo popolnoma obnovili vodovodni sistem. Ob tem je poudaril, da projekti, ki zadevajo javno dobro, obsegajo tudi številne druge obnove cest in pločnikov.

 

Slovesnost so kulturno popestrili učenci OŠ Podčetrtek, program je povezoval mag. Darko Pepevnik. Nekaj utrinkov iz odprtja si lahko ogledate v galeriji fotografij (klik!). 

Nagovoru in izjavi župana Petra Misje lahko prisluhnete v spodnjih video posnetkih, prisluhnete pa lahko tudi nagovoru dr. Vinka Gorenaka, ministra za notranje zadeve.  

 
 
v/t/f: eH