Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarski kolesarji obeležili 10-letnico kolesarske sekcije ŠD Šmarje pri Jelšah (foto in video)


Minuli konec tedna je v šmarskem kulturnem domu potekala prireditev ob 10-letnici kolesarske sekcije ŠD Šmarje pri Jelšah. Ob pregledu dela in posameznih projektov je bila prireditev tudi dobrodelna, saj so vsa zbrana sredstva namenili rehabilitaciji člana kolesarske sekcije Gorazdu Lipniku, ki mu je pred skoraj letom dni v glavi nepričakovano počila anevrizma, posledično je utrpel najhujšo obliko možganske krvavitve.

Po kratkem zgodovinskem pregledu kolesarstva in po glasbeni točki učenk Glasbene šole Rogaška Slatina je vsestranska odlična voditeljica programa Maja Ratej pred mikrofon povabila župana občine Šmarje pri Jelšah Jožeta Čakša. Slednji je prisotne nagovoril in članom kolesarske sekcije ŠD Šmarje zaželel uspehov in uspešnih podvigov tudi v prihodnje. Celoten nagovor si lahko ogledate v spodnjem video prispevku. Sledil je nagovor predsednice kolesarske sekcije ŠD Šmarje pri Jelšah Melite Lah Mastnak, ki je pred letom nasledila dolgoletnega vodjo Jaka Rihtariča. Seveda je potrebno poudariti, da je Mastnakova vsa leta kot organizatorka in podpornica bdela nad kolesarji v slehernem izmed zastavljenih projektov, zato se je je oprijel vzdevek “dobra vila”. Tudi njen nagovor si lahko v celoti ogledate v spodnjem video prispevku.

Učenci Glasbene šole Rogaška Slatina so poskrbeli za kulturni program
Učenci Glasbene šole Rogaška Slatina so poskrbeli za kulturni program

Po drugem nastopu učenk Glasbene šole Rogaška Slatina je sledil kratki filmček o Gorazdu Lipniku, v katerem so njegovi kolegi – člani spregovorili o izkušnjah in dogodkih, ki so jih doživljali skupaj. Ob tem so vsi zaželeli Gorazdi čim hitrejše okrevanje in vrnitev k družini in vsakdanjih opravkom. O njem so zapisali: “Gorazda poznamo kot človeka z veliko energije in življenjske moči. Kolesarjenje je bilo njegova strast, ob spretnem delu v domači delavnici je bil tudi aktiven smučar in planinec. Menda ni slovenske gore, ki je ne bi osvojil. A lanskega 30-ega novembra je sosedom pomagal pri adaptivnih delih, ko mu je v glavi nepričakovano počila anevrizma, posledično je utrpel najhujšo obliko možganske krvavitve. Od takrat je za njim več operativnih posegov, infektov, pljučnic, ki so povsem načeli njegovo življenjsko moč. Zaradi možganskih poškodb bo potrebna intenzivna in dolgotrajna rehabilitacija, ki bo, upamo, doprinesla k prvi besedi, prvemu koraku, prvemu objemu njegove sedaj 7-mesečne hčerke Mie. Le iskreno lahko upamo, da bo v prihodnosti še odmeval njegov stavek: »Smo za akcijo?!«”  

Na prireditvi je bila predstavljena 10-letna pot, ki so jo kolesarji kolesarske sekcije ŠD Šmarje pri Jelšah prekolesarili v tem času. Sleherno leto so kolesarili po lokalnih kolesarskih poteh, ki so jih opisali v posebni knjižici, se udeleževali maratonov drugod po državi, kolesarskih taborov, regionalnih tur, a dve stvari sta bili njihova stalnica – slovenske terme in evropske reke. Maja Ratej je ob zvokih harmonike, ki jo je igral Guinnessov rekorder v neprekinjenem igranju harmonike Zoran Zorko, prisotne popeljala po prekolesarjenih poteh slovenskih zdravilišč in evropskih rek.

Župan Jože Čakš je na dogodku predstavil kolo, ki so ga vozili pred desetletji
Župan Jože Čakš je na dogodku predstavil kolo, ki so ga vozili pred desetletji

Po njihovih glavnih popotniških podvigih so sledile kratke zgodbe in dogodivščine, ki so člane na poseben način povezale v celoto, v društvo. Predstavili so bomo šest predmetov, za katerimi je šest zgodb in šest simbolov, ki so skozi leta zaznamovala šmarske kolesarje (razbita čelada, šmarska zastava, ki je po vseh letih že precej izrabljena, zato jim je na prireditvi župan obljubil novo, navigacija, orhideja, insulin in druga zdravila ter kolesarski dres).

Pred sklepnim dejanjem so na oder stopili tudi Rifl godci, ki veljajo za najbolj zveste glasbene goste šmarskih kolesarskih maratonov, ki jih kolesarska sekcija pripravi vsako leto poleti, število udeležencev pa se je v teh letih povzpelo krepko čez 400. 

Ob 10-letnici kolesarske sekcije so podelili tudi posebna priznanja
Ob 10-letnici kolesarske sekcije so podelili tudi posebna priznanja

Kot sklepno dejanje prireditve je bila zagotovo podelitev slavnostnih priznanj ob zaslužnem delu in članstvu v minulem desetletju. Ob kratkih razložitvah jih je podelila predsednica kolesarske sekcije ŠD Šmarje pri Jelšah Melita Meh Mastnak. Po končani podelitvi je sledilo druženje ob sladkostih in dobrotah Društva kmetic Ajda ter izvrstni kapljici vinogradnika in vinarja Vreže.

Obiskovalci so poleg obeleženja 10-letnice bili tudi dobrodelni
Obiskovalci so poleg obeleženja 10-letnice bili tudi dobrodelni

Vabljeni k ogledu video posnetkov nagovorov župana Jožeta Čakša in predsednice sekcije Melite Meh Mastnak, ogledate pa si lahko tudi galerijo fotografij (klik!), ki smo jih posneli na dogodku. 

 
 
v/t/f: eH