Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prva predstava gledališkega abonmaja v Šmarju: Proti severnemu vetru


Prešernovo gledališče Kranj v povezavi z Mestnim gledališčem Ptuj je gostovalo tretji torek v mesecu oktobru tudi v Šmarju in tako s predstavo Proti severnemu vetru otvorilo novo abonmajsko gledališko sezono. 

Predstava temelji na delu istoimenskega romana znanega avstrijskega avtorja Daniela Glattauerja, ki velja za eno izmed najbolj priljubljenih in branih knjižnih uspešnic zadnjega časa. 

Romantična drama je popeljala gledalce v intimen svet dveh nepoznanih oseb in njunega skrivnega ljubezenskega življenja, ki obstaja le na medmrežju in ne doseže, kljub večim poskusom, zavednega fizičnega stika med glavnima osebama. Leike in Emmi se spoznata preko spletne pošte, ko ona zamenja črki v imenu enega izmed časopisov in tako pride pošta na njegov naslov. Na začetku zgleda ta situacija s pismom precej nedolžna, vendar pa dobi Leike za božič od nje še voščilo, saj je po pomoti ostal njegov naslov med njenimi stiki. S tem se začenja najprej prijateljsko, ki se kasneje stopnjuje v pravo ljubezensko na meji z erotičnim dopisovanjem. Kmalu postaneta skoraj odvisna drug od drugega, bolje rečeno od njunega elektronskega pogovora, zato pričenja Emmie namigovati na njuno srečanje.S tem pa ne bi bilo seveda nič narobe, če sama ne bi bila poročena in krušna mati dvema otrokoma, ki pa živijo že skoraj idilično življenje, vendar ji to ni predstavljalo ovire. Dogovorila sta se, da gresta oba v nedeljo v en lokal in če se bosta prepoznala, se bosta srečala, če pa ne, bosta pač morala to izpustiti. Skoraj pričakovane je bilo, da se ne bosta, konec koncev le kako bi se, če pa drug o drugem nista vedela ničesar razen tega, kar sta lahko razbrala iz pogovora, vendar pa še to ne pomeni, da drug o drugem in njegovem izgledu nista vedela ničesar. Ključna je bila njena barva las in njegov poklic, po katerem je Emmie sklepala, kakšen naj bi bil njegov stil. oblačenja. Njune debate so tako ponovno potekale brez posebnih prekinitev, doklet ni nekega dne dobil Leike pismo Emmijinega moža v katerem ga prosi, naj se že končno dobi z njo, saj bo le to naredilo konec njenemu sanjarjenju o njem in bo ponovno postala ženska, kakršna je bila včasih. Okoliščine ga resnično prisilijo v to srečanje, ki naj bi bilo v njegovem stanovanju nekega večera, vendar pa do tega ne pride, saj pride pri Emmie v ospredje njena slaba vest.

Predstava je potekala pod vodstvom režiserja Alena Jelena, nastopila pa sta Vesna Pernarčič in Rok Vihar

 
Praktično razprodana dvorana Kulturnega doma Šmarje pri Jelšah je uživala v krasni predstavi in odličnih igralcih, ki sta bila na koncu nagrajena s stoječimi ovacijami. Navdušeni gledalci ju kar niso pustili oditi z odra; gromek aplavz ju je k priklonu na odru vrnil kar štirikrat.
 
Začetek letošnje gledališke sezone v KD Šmarje pri Jelšah je tako zadovoljil pričakovanja tudi najzahtevnejših abonentov in potrdil vodilno vlogo šmarskega gledališkega programa, katerega sloves sega daleč naokoli. 
 
Naslednja abonmajska predstava je na programu novembra in sicer Ženitev, delo avtorja Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, v izvedbi Mestnega  gledališča ljubljanskega. 

t/f: ŠR