Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

13. praznik kozjanskega jabolka zadovoljil pričakovanja ponudnikov in obiskovalcev (foto in video)


Letošnji, že 13. praznik kozjanskega jabolka, ki je dosegel vrhunec s sejemskim dogajanjem minuli konec tedna na trgu Podsreda, je zadovoljil pričakovanja ponudnikov in obiskovalcev. V tednu praznovanja se se zvrstili številni dogodki, razstave in predavanja, nedvomno pa je bil najbolje obiskan prav sejem regionalnih produktov. Letos se je na sejmu na rekordnih 139 stojnicah predstavilo več kot 160 ponudnikov. 

Minulo soboto dopoldan je potekalo slavnostno odprtje dvodnevnega sejemskega dogajanja, kjer so poleg direktorja JZ Kozjanski park mag. Tea Hrvoja Oršeniča bili prisotni tudi minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak, župan občine Kozje Dušan Andrej Kocman, okoliški župani in podžupani ter predstavniki drugih zavarovanih naravnih območij v Sloveniji. Letošnje odprtje je bilo že v osnovi malce drugačno od predhodnih, saj je potekalo na novo asfaltiranem parkirišču pred cerkvijo, kjer je prvič stal prireditveni šotor. Odprtje so zbrani simbolno opravili, ko so nazdravili z jabolčnim sorbetom.

V nagovoru je direktor JZ Kozjanski park mag. Teo Hrvoje Oršanič izpostavil, da je ravno zaradi prestavljenega prireditvenega šotora na parkirišče pred cerkev celoten podsredški trg zasijal kot eno samo sejemsko prizorišče. Po besedah direktorja gre za kvaliteten preskok v sami organizaciji, za kar je seveda hvaležen posredovanju župana občine Kozje, ki je v prvi vrsti poskrbel, da je prireditveni šotor stal na asfaltiranem prostoru. Praznik kozjanskega jabolka je namreč skozi vsa ta leta prerasel v pravi okoljski sejem z dušo, poznan in priznan ne le na območju Kozjanskega in Obsotelja, temveč po celi državi in tudi izven njenih meja. Zato je tudi prav, da se iz leta v leto dopolnjuje ponudba in sama kvaliteta le-te.

Na slovesnem odprtju so bili prisotni številni znani obrazi iz bližnje in daljne okolice
Na slovesnem odprtju so bili prisotni številni znani obrazi iz bližnje in daljne okolice

Obiskovalce je nagovoril tudi minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, ki prireditev že vrsto let redno obiskuje. V nagovoru je izpostavil odgovornost do ohranjanja narave, ki mora biti v domeni prav vseh ljudi. In ravno Kozjanski park je živ dokaz povezanosti naravnega okolja s kulturno dediščino in življenjem ljudi. Ob tem je omenil razvoj ekološkega kmetijstva, ki je vsekakor temelj poti, po kateri bomo hodili v naslednjih desetletjih. Po njegovih besedah gre za okolje, ki nikoli ni bilo preveč bogato in v katerem je moral kozjanski človek od nekdaj biti bitko za svoj kos kruha, nemalokrat so mu pot prekrižale tudi razne ujme. Vendar se je človek vedno pobral in ravno to okolje iz leta v leto napreduje ter postaja vzor in smernica vsem, ki bi radi s skromnostjo na eni strani in iznajdljivostjo na drugi videli svetlo prihodnost. 

Prisotne je nagovoril tudi župan občine Kozje Dušan Andrej Kocman, ki se je ob tej priložnosti zahvalil prav vsem, ki so na kakršenkoli način pripomogli pri organizaciji in realizaciji dogodka. Ker je Kocman pred kratkim praznoval okrogli jubilej in so mu zbrani ob tej priložnosti čestitali, je v zahvalo zapel pesem En starček je živel in seveda prejel ogromen aplavz s strani vseh prisotnih.

Letos so že četrtič razglasili in ustoličili tudi Carjeviča leta 2012 za najlepše urejen travniški sadovnjak na območju Kozjanskega parka. Laskavi naziv je prejel sadjar Janko Dobravc iz Ješovca pri Kozjem. Njegovi izjavi lahko prisluhnete v spodnjem video prispevku.

Carjevič leta 2012 je postal Janko Dobravc iz Ješovca pri Kozjem
Carjevič leta 2012 je postal Janko Dobravc iz Ješovca pri Kozjem

Po končani slovesni otvoritvi so se v upravnih prostorih Kozjanskega parka z ministrom Bogovičem sešli tudi člani letos ustanovljenega Združenja upravljavcev zavarovanih območij v državi, ki so na sestanku razpravljali o prihodnosti združenja in nadaljnjih dejavnostih zavarovanih območij. Kaj so sklenili na sestanku, si lahko prav tako ogledate v spodnjem video prispevku, saj smo pred kamero povabili tudi ministra za kmetijstvo Franca Bogoviča.

Sejem si je v družbi župana občine Kozje ogledal tudi aktualni minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak
Sejem si je v družbi župana občine Kozje ogledal tudi aktualni minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak

Praznik kozjanskega jabolka torej ostaja osrednji dogodek v Kozjanskem parku. Na letošnjem sejmu se je znova trlo razstavljavcev iz vse Slovenije, ki pa za razliko od številnih podobnih sejmov ne ponujajo krame, kiča, bižuterije, ampak predvsem izdelke domačinov in mojstrskih obrtniških delavnic, ekološko pridelano hrano in še marsikaj zanimivega, tako za oči kot za usta. Okoljsko usmerjene kmetije so na sejmu ponujale stare sorte jabolk, zdrave kmetijske pridelke, pridelane na sonaravni način, ter izvirno in domiselno predelano sadje za ozimnico. Obrtniške delavnice pa so ponujale izdelke tradicionalne ljudske obrti. S prireditvijo so v Kozjanskem parku več tisoč obiskovalcem znova prikazali sodelovanje s prebivalci parka in skupna prizadevanja pri varstvu naravnih vrednot in ohranjanju kmetijske kulturne krajine na Kozjanskem, katere najbolj tipični razpoznavni krajinski element so visokodebelni travniški sadovnjaki s starimi sortami jablan.

Tudi letos je sejem obiskalo nekaj tisoč obiskovalcev
Tudi letos je sejem obiskalo nekaj tisoč obiskovalcev

Tudi letošnji sejem je spremljal bogat obsejemski program, otvoritev so popestrile Desiničke mažuretke s Hrvaške, kakor lani so tudi letos pekli štrudelj, sočasno s prireditvijo pa je potekal fotografski ex-tempore. Številni so si z zanimanjem ogledali tradicionalna razstavo gob Gobarskega društva Kozjansko Kozje, katerega članice so pripravile tudi okusno gobovo juho. V soboto zvečer so se obiskovalci zabavali ob melodijah ansambla Makadam s.p.

V JZ Kozjanski park ocenjujejo, da je letošnji vrhunec praznika kozjanskega jabolka obiskalo 15.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. V kulturnem delu programa je nastopilo preko 300 nastopajočih; od ljudskih pevcev in godcev, folklornih skupin, harmonikarjev do mažoretk iz sosednje Hrvaške in skupine Fitschebeen iz Nemčije. Štrudlmojstrci leta 2012 sta postali Brglez Marija in Gnus Marta. V najdaljšem olupu je zopet zmagal Martin Magdalenc, katerega najdaljši olup je meril 339 cm.

Vabljeni k ogledu spodnjih video prispevkov. V prvem lahko prisluhnete izjavi Carjeviča leta 2012, v drugem izjavi ministra Bogoviča, v tretjem pa je o dogodku spregovoril direktor JZ Kozjanski park mag. Teo Hrvoje Oršanič. Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij (klik!), ki smo jih posneli na sejmu. 
 

 
 
 
v/t/f: Egon Horvat 

Кажется, сработало, теперь этот синклит престарелых самцов среди них ведь ни одного моложе шестидесяти даст наконец ей возможность спасти от ядерной катастрофы их дурацкие головы.

ШВЕЙК В ДЕНЩИКАХ У "Мысль семейная…" ФЕЛЬДКУРАТА I Швейковская одиссея снова развертывается под почетным эскортом двух солдат, вооруженных винтовками с примкнутыми штыками.

У него засосало под ложечкой это провал.

Видно, вечером у него опять была какая-нибудь дешевая шлюшка, к которым он в последнее время пристрастился.

Нашим отделениям "скачать все сезон лунтика" она понравится.

О мой невинный цыпленок, это так же легко, как выбить пробку из бутылки.