V Londonu tudi paraolimpijca Henrik in Jasmina

30. 8. 2012 7:24

Na paraolimpijskih igrah, ki so se včeraj pričele v Londonu, ima naše območje dva oz. tri predstavnike. Šentjurčan Henrik Plank bo nastopil v suvanju krogle in metu kopja. Jasmina Zbil iz Rogaške Slatine bo Slovenijo zastopala v sedeči odbojki. Kot spremljevalec atletov je v glavnem mestu Velike Britanije tudi Drameljčan Sebastjan Grosek.

Plank je lani na svetovnem prvenstvu na Novi Zelandiji osvojil drugo mesto v metu kopja, njegov rezultat pa je pomenil nov evropski rekord. V letošnjem letu oprijemalna palica na metalnem stolu ne sme več biti upogljiva, zato je tudi zelo težko napovedati morebitno medaljo. 31. avgusta bo nastopil v suvanju krogle, 4. septembra pa v metu kopja.

Plank v svojih disciplinah nastopa v razredu F52 (črka pomeni tehnične discipline, število pa vrsto telesne okvare). Zaradi nastopa večjega števila atletov z različnimi vrstami invalidnosti so ti razvrščeni v posamezne tekmovalne skupine z označbo telesne okvare (tetra- in paraplegiki od 51 do 58). Nižja kot je poškodba hrbtenjače, v višjo skupino je razporejen športnik in manjši je vpliv telesne okvare na funkcionalno zmožnost tekmovanja. Zaradi manjšega števila nastopajočih posamezne razrede združujejo, kar velja tudi v Plankovem primeru (F52 + F53). Končni rezultat je izračunan s tablicami, kar pomeni, da lahko atlet iz razreda F52 sune kroglo manj od tekmovalca iz razreda F53, vendar se na koncu uvrsti pred njega. 

Zbilova je leta 2009 na evropskem prvenstvu z reprezentanco posegla po 3. mestu. V predtekmovalni skupini se bo s soigralkami pomerila za vrsto ZDA, Brazilije in Kitajske.

Pravila dvoranske odbojke in odbojke sede so skoraj enaka. Osnovna razlika je v tem, da morajo pri odbojki sede igralci pri vsakem stiku z žogo sedeti in ne smejo izgubiti stika s podlago. Roke imajo dvojno funkcijo; poleg odbijanja žoge si z njimi igralci pomagajo pri premikanju po igrišču. Razliki v pravilih sta le dve: določanje pozicije igralca in blok servisa. Za določanje pozicije igralca ne šteje stopalo, saj lahko imajo igralci odbojke sede pri servisu noge v igrišču, ampak pozicija
zadnje plati, ki mora biti za osnovno linijo. Dovoljen je blok servisa. Zaradi manjše gibljivosti v sedeči poziciji je igrišče manjše in mreža nižja.

 

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
150 queries in 0,612 seconds.