Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Olimje: procesijo in mašo na véliki šmaren vodil ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik (foto in video)


Na praznik Marijinega vnebovzetja, poznanim tudi kot véliki šmáren, vélika máša ali vélika gospójnica, je v Olimju v cerkvi Marijinega vnebovzetja vodil procesijo in mašo ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik. Od leta 1997 docent za filozofijo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani je po lanski odpovedi vodenja slovesnosti v Olimju letos z obiskom obljubo izpolnil.

Najstarejši Marijin praznik, katerega korenine na Vzhodu segajo že v 5. stoletje po Kristusu, na Zahodu stoletje in pol kasneje, je praznik, ko se spominjamo Marijine blažene smrti. Splošno prepričanje govori, da je v ospredju Marijine smrti ljubezen in ne splošna nuja, ki čaka vsa živa bitja – zaradi značaja samopouživanja v žaru ljubezni, ki naj bi jo v njej razbil Bog, naj bi praznik po pisanju Svetniki.org sprva imenovali “Marijino zaspanje”.   

Dogma, ki jo je leta 1950 razglasil papež Pij XII., govori, da naj bi bila Marija vzeta v nebo tudi s telesom. S tem je papež dodatno poudaril, da Devica Marija ni bila po smrti podvržena telesnemu trohnenju, temveč gre za njeno zmagoslavje nad smrtjo, ko je po zgledu sina Jezusa Kristusa dosegla nebeško slavo.

Pomožni ljubljanski škof dr. Jamnik je vodil procesijo
Pomožni ljubljanski škof dr. Jamnik je vodil procesijo

Slovenci smo že s sprejemom krščanstva tesno povezani z Marijinim vnebovzetjem. Prva cerkev med pokristjanjenimi Slovenci je na Koroškem Gospa Sveta, ki je vsekakor bila že takoj od začetka posvečena Mariji vnebovzeti. In »velika maša« (vnebovzetje) je bila stoletja pri našem narodu posebno priljubljen čas romanj v številna Marijina svetišča, v Sloveniji naj bi jih bilo okoli 320. Sam praznik pa je poleg sporočilnosti, da je Marija dosegla polnost življenja v večnosti, tudi čisto svojevrsten poklon ženi (ženam!), saj je po prepričanju nauka Rimskokatoliške Cerkve Bog Marijo, torej ženo in mater, poveličal v nebesih, s čimer poudarja dostojanstvo in poklicanost vsake žene.

Maše so se udeležili številni verniki in romarji
Maše so se udeležili številni verniki in romarji

Procesije v Olimju se je udeležilo veliko število obiskovalcev, romarjev in turistov. Potekala je po ustaljeni poti mimo štirih kapel, pri vsaki kapeli je potekala slovesnost z izpostavitvijo Najsvetejšega in molitvijo. Po dobri uri trajajoči procesiji je sledila sv. maša, kjer je zbrane v pridigi nagovoril škof dr. Jamnik. Njegov nagovor smo v celoti posneli in si ga lahko ogledate v spodnjem video posnetku.

Prav tako vas vabimo k ogledu galerije fotografij (klik!), kjer si lahko ogledate utrinke procesije. 

 
v/t/f: eH