Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Slavnostni koncert ob občinskem prazniku v Rogaški Slatini (fotke, video)


Poletje z Ano v Rogaški Slatini je sklop prireditev, ki jih organizira Zavod za kulturo Rogaška Slatina v sodelovanju z Rotary Clubom Ljubljana Emona, ki ga sestavljajo štirje domačini, in sicer Maja, Petra, Joško in Franci Križan, ki letos poteka že drugo leto. Letos so se v Aninem tednu zvrstili številni glasbeniki in na predvečer Aninega plesa se je prireditev končala ravno s slavnostnim koncertom pred Kristalno dvorana Grand hotela.

Grand hotel Rogaška praznuje letos 100. rojstni dan

Leta 1803 so štajerski deželni stanovi na čelu s svojim glavarjem grofom Attemsom odkupili zemljišče okoli vrelcev od takratnih privatnih lastnikov in to leto velja za leto ustanovitve zdravilišča, ki je takrat dobilo prvega ravnatelja posesti in pa stalnega zdravnika. Prvi Zdraviliški dom, današnji Grand hotel Rogaška, so zgradili leta 1813. Kristalna dvorana je bila okrašena s krasnimi beneškimi lestenci, dragocenimi stenskimi deli in marmornatimi stebri.  Že v samem začetku je gostila znana imena, izmed katerih izstopa leta 1846 svetovno znan pianist Franz Lizst. V Kristalni dvorani so se odvijala različna glasbena izvajanja, recitacije, gledališke predstave, damski krožki. Vrhunec družabnega dogajanja je v poletnem času predstavljal elitni Anin ples. Leta 1910 je Zdraviliški dom s Kristalno dvorano pogorel in že leta 1912 je bil zgrajen današnji Grand hotel Rogaška s Kristalno dvorano. Največja znamenitost dvorane so 4 oljna dela avstrijskega slikarja Schröterja iz leta 1912, ki upodabljajo pomembne mejnike oziroma ljudi v razvoju zdravilišča ter pet ročno izdelanih lestencev Steklarne Rogaška. Kristalna dvorana v Grand hotelu Rogaška predstavlja največji in najpomembnejši kulturni spomenik v Rogaški Slatini.

Mag. Klaudija Redenšek, direktorica Zavoda za kulturo Rogaška Slatina: »Kultura mora biti dostopna vsakomur. Kultura je osnova za razvoj posameznika ali mesta. Če se malo zamislimo nad naštetimi dejstvi, potem bo marsikomu še bolj jasno, zakaj smo se na Zavodu za kulturo Rogaška Slatina odločili, da obletnico obeležimo zunaj in ne v dvorani Kulturnega centra, ki je sicer lepa. Namreč tudi naša dvorana ima omejeno število sedežev, zunaj pa temu ni tako. Da se je odločitev izkazala za pravilno, so pokazali vsi večeri od nedelje naprej. Počastili ste nas z iskrenim, velikim obiskom, hvala vam. V imenu Zavoda za kulturo Rogaška Slatina se zahvaljujem vsem, ki ste pripomogli k oblikovanju res velikega projekta; več kot 300 nastopajočih, številni pokrovitelji, podporniki in seveda vsi vi, drago občinstvo.«

Zavod za kulturo Rogaška Slatina letos praznuje 10 let delovanja

Zavod za kulturo Rogaška Slatina predstavlja osrednji steber kulture na lokalni ravni ter širše. Skrbi za povezovanje akterjev, predstavitev umetniških zvrsti, višanje kvalitete programskih vsebin in prepoznavnost kulturnega utripa Rogaške Slatine. Zavod za kulturo Rogaška Slatina je leta 2002 ustanovila Občina Rogaška Slatina. Kot del javne infrastrukture na področju kulture ima Zavod za kulturo Rogaška Slatina od ustanovitve v upravljanju Kulturni center Rogaška Slatina od leta 2004 tudi Anino galerijo. Pomembnost Zavoda za kulturo je izpostavil tudi župan. Njegov govor si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku. 

 

V vlogi Ane je v Aninem tednu nastopila Maša Ošlak. 

Večer so glasbeno popestrile Pegazove muze, ki znajo vedno znova presenetiti. Tokrat so jim družbo delali postavni fantje in punce iz The Moonlighting orchestra. The Moonlighting orchestra v svoj program uvršča blues, soul, evergreen, slovenske popevke, jazz, funk, latin, plesno glasbo … The Moonlighting orchestra so opravili veliko delo na uspešni glasbeni poti Uroša PERIČA – belega Ray CHARLESA, s katerim so sodelovali vrsto let. Repertoar, kvaliteta, predanost glasbi in izključno nastopi v živo brez playbackov pa so garancija, da ob nastopu nihče ne ostane ravnodušen.

 

V parku pred dvorano se je zbrala množica ljudi, ki so z zanimanjem prisluhnili toku dogajanja. 

Vabimo vas, da si pogledate še spodnje glasbene videoposnetke dogajanja na slavnostnem koncertu. 

 

 

f/t/v: J. C.