Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zaključena gradbena in obrtniška dela na Muzeju baroka v Šmarju pri Jelšah (foto in video)


Sredi tedna je ob župnijskem gospodarskem poslopju v Šmarju pri Jelšah potekala slovesnost ob sklepu gradbenih in obrtniških del Muzeja baroka. Okoli sto povabljenim gostom so župan Občine Šmarje pri Jelšah Jože Čakš, arhitektka in profesorica scenografije gospa Meta Hočevar, ki je in bo avtorica postavitve razstave, Jernej Hudolin, direktor Restavratorskega centra ter mag. Zinka Berk, skrbnica projekta s strani Občine, predstavili dosedanjo izvedbo projekta in dela, ki še sledijo do samega zaključka projekta.

Muzej baroka, ki ga občina Šmarje pri Jelšah v sodelovanju z župnijo Šmarje pri Jelšah ureja v župnijskem gospodarskem poslopju, je torej gradbeno zaključen. S tem so urejeni in pripravljeni prostori za postavitev petinštiridesetih izjemno dragocenih originalnih kipov s šmarske kalvarije ter nekaterih drugih muzejsko zanimivih elementov s kapelic. V objektu bo tudi fotografsko predstavljena baročna umetnost z drugih krajev našega območja (Sladka Gora, Olimje, Rogatec…). Postavitev muzejskih eksponatov in opreme za postavitev predvidevajo v drugi polovici prihodnjega leta. Zato bo imel muzej v tem času status muzeja v nastajanju.

Notranjost muzeja seveda še nima končne pododbe, manjka predvsem vsebina
Notranjost muzeja seveda še nima končne pododbe, manjka predvsem vsebina

Župan Občine Šmarje pri Jelšah Jože Čakš v izjavi za javnost o muzeju dodaja naslednje: “Z muzejem baroka se bo Šmarje uvrstilo med kraje in mesta, ki lahko gostom, turistom in romarjem predstavi del svoje bogate kulturne dediščine. Zato verjamem, da bo muzej dodal kraju novo kvaliteto in k nam pripeljal nove obiskovalce. Prav tako bo muzej nova promocijska točka našega kraja. Glede na to, da pri tem projektu sodelujejo poleg občine tudi najuglednejše institucije v naši državi kot so; Ministrstvo za kulturo, Zavod RS za kulturno dediščino, Restavratorski center RS, Narodna galerija, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Pokrajinski muzej Celje in še nekateri drugi, je dokaz, da gre za muzej in zbirko, ki bo pomembna na državnem nivoju. Tega se moramo zavedati tudi domačini in muzej sprejeti kot izjemno pomembno institucijo v našem kraju.”

Vprašanje, kam shraniti originalne kipe s Kalvarije (v kapelicah so postavljene kopije), je prisotno odkar potekajo obnovitvena dela. Strokovnjaki s tega področja so namreč že v začetku obnove predlagali, da bi bilo primerno v kraju, kjer so kipi “doma”, najti in urediti primerne prostore zanje, saj jih je škoda, da bi svoje mesto našli v skladiščih kakega drugega muzeja. Pri tem gre seveda za pomembno kulturno dediščino kraja Šmarje pri Jelšah, ki je ne premore noben drug kraj, zato je bil sklep jasen – kipi se morajo vrniti v Šmarje.

Slovesnost je potekala ob muzeju, kjer je tudi predviden prostor za razne kulturne dogodke
Slovesnost je potekala ob muzeju, kjer je tudi predviden prostor za razne kulturne dogodke

Pri iskanju ustreznih prostorskih rešitev so odgovorni našli rešitev v župnijskem gospodarskem poslopju, ki je na idealni lokaciji pod Kalvarijo. Ureditve muzejev je bilo mogoče prijaviti na razpise za pridobitev evropskih sredstev za regionalne spodbude, nanje se lahko prijavi samo občina pod pogojem, da je objekt v občinski lasti. Zato je bilo potrebno urediti lastniško pravna razmerja z župnijo, kar se je v skupnem sodelovanju tudi uredilo. Občina je na razpisu pridobila EU sredstva v višini 345.000 EUR ter prispevala lastna sredstva v višini 530.000 EUR. S temi sredstvi je objekt muzeja dokončan do te faze, da se lahko prične s postavitvijo kipov in drugih muzejskih elementov.

Velika želja, da bi bila muzejska zbirka urejena in postavljena po sodobnih muzejskih smernicah, je pripeljala do sinergije z mestom Varaždin. Skupaj z mestom baroka Varaždinom je Občina Šmarje pri Jelšah kandidirala za evropska sredstva na mednarodnem razpisu IPA Slovenija – Hrvaška v višini 257.000 EUR. Rezultati tega razpisa bodo znani januarja prihodnje leto, zato je postavitev zbirke zamaknjena v leto 2013.

Kipi bodo svoje mesto v muzeju dobili predvidoma v drugi polovici leta 2013
Kipi bodo svoje mesto v muzeju dobili predvidoma v drugi polovici leta 2013

Seveda bomo o muzeju podrobneje poročali takrat, ko bodo vsa dela končana. Do takrat pa vas vabimo k ogledu galerije fotografij (klik), ki smo jih posneli na slovesnosti ob sklepu gradbenih in obrtniških del.

Še nekaj podatkov o tistih, ki izvedbo projekta vodijo in nad njim bdijo: skrbnica projekta s strani občine je gospa mag. Zinka Berk ob sodelovanju g. Petra Planinška in g. Bojana Žaberla; projektant obnove objekta je arhitekt Marjan Čebela – Studio List d.o.o. Celje; projektantka postavitve muzejskih eksponatov opreme muzeja je arhitektka Meta Hočevar iz Ljubljane; izvajalec gradbenih del je bilo gradbeno podjetje GIC Gradnje d.o.o. – Ivan Cajzek iz Rogaške Slatine; nadzor je vršilo podjetje Navor Celje; sodelovanje pri prijavi na razpis za EU sredstva je izvajala Razvojna agencija Sotla Šmarje.

Objekt je blagoslovil dekan in župnik Tadej Linasi, povezovalka slovesnosti je bila Maja Ratej, za kulturni del programa pa so poskrbeli člani mešanega cerkvenega pevskega zbora župnije Šmarje Amani.

Vabljeni k ogledu spodnjih video posnetkov, kjer smo pripravili celotni nagovor župana občine Šmarje pri Jelšah Jožeta Čakša, prisluhnete pa lahko tudi izjavama župana Jožeta Čakša ter arhitektke in avtorice razstave Mete Hočevar.

 
 
 
v/t/f: eH