Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Kozjem počastili dan državnosti ter odkrili spominsko obeležje v čast osamosvojitvene vojne (foto, video)


 Tretjo soboto v mesecu juniju nikomur ni bilo dolgčas – niti Kozjanom. S proslavo na trgu v Kozjem so namreč proslavili in otvorili spominsko obeležje vojne za Slovenijo, hkrati pa še počastili državni praznik, ki ga praznujemo 25.6. – Dan državnosti.  

Pripravila jo je občina Kozje skupaj z vsemi slovenskimi veteranskimi društvi, zato je bilo moč videti med povabljenimi gosti veliko pomembnežev, ki delujejo na na različnih področjih na lokalni in državni ravni – predsednik slovenskih veteranskih društev Miha Molan, Polde Korez, predsedniki veteranskih društev, župan občine Podčetrtka Peter Misja in še bi lahko naštevali. 

 

Tetraeder, ki je postavljen v Kozjem, spominja na prisotnost vojne tudi na našem območju, čeprav dokaj kratke – trajala je namreč le deset dni, vendar pa zato nič manj pomembne za Slovenijo in Slovence. Tako je tudi ta vojna, kot vsaka druga, pustila za seboj žrtve, zato nas ta spomenik hkrati tudi nagovarja, naj se vojni in vojnim spopadom v največji meri izogibamo in kakršnakoli že neskladja rešujemo v miru brez nepotrebnega nasilja. 

Spomenik ima na vsaki strani svoj znak – občine Kozje, policijskega veteranskega društva SEVER in območnega združenja vojnih veteranov, člani katerih so bili tukaj vanjo vključeni. 

Tesna povezava, ki jo ima vojna iz leta 1991 in današnji 25.6. kot praznik Dneva državnosti, je bilo govora tudi o zdajšnjem stanju slovenske države, saj je vedno bolj opazno, da Slovenci v primerjavi z ostalimi narodi, smo tako nedomoljubni, da bi lahko to daljno ročno ogrozilo naš obstoj, vendar je pa po drugi strani manjša mera ljubezni do domovine, ki je še vedno v takšni obliki, da sami se zavedamo svoje pripadnosti, boljša za našo državo, kot pa če bi bila prekomerna, saj nam omogoča kritično mišljenje o njenem delovanju. Ravno to pa je vzrok, da jo lahko naredimo še boljšo in uspešnejšo.   

Županu je bila dana zahvala za njegovo nesebično pomoč in razumevanje pri samem nastanku tega parka spomina in tudi pri vseh ostalih projektih, podelila pa sta mu ga Miha Molan in Polde Korez.

 

Pri izvedbi tega dogodka so pomagali tudi delavci Prosignala in tamkajšnji gasilci. Za golaž, ki je sledil po uradnem delu otvoritve, pa so poskrbeli vojaški kuharji.    

Slavnostni govornik je bil predsednik veteranskih društev Slovenije, ki je spregovoril nekaj besed o Kozjanskem odredu, še pred tem pa so se učenci OŠ Kozje pokazali kot recitatorji ene izmed mnogih pesmi Otona Župančiča. Več o tem v spodnjem posnetku. 

 

 

Kako je zaigrala Veteranska godba na pihala iz Velenja, zapeli Branko Gradišnik, pevski zbor OŠ Lesično in tudi sam župan Kozjega Dušan Andrej Kocman, lahko slišite v spodnjem posnetku. 

 

 

Popoldan so se veterani, ki so svoj dan preživeli v Kozjem v sklopu odkritja spominskega obeležja, pomerili v treh različnih športnih disciplinah tj. streljanju z lokom, fračo in ribolovom.

 

 

Več fotografij s tega dneva najdete v naši fotogaleriji.  

t/f/v: ŠR