Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zaključek Univerze za tretje življenjsko obdobje v Šmarju in Kozjem (video)


Zadnji torek v maju je v Kulturnem domu v Šmarju pri Jelšah potekal zaključek tretjega študijskega leta univerze za tretje življenjsko obdobje. Polna dvorana kulturnega doma sama po sebi priča o odličnem odzivu številnih članov in ostalih gostov, ki so se vabilu odzvali. Letos se v Šmarju lahko pohvalijo kar s sto dvaindevetdesetimi vpisanimi člani, šestnajstimi mentorji krožkov in več kot štiridesetimi gosti torkovih in četrtkovih srečanj.

Zaključno srečanje, ki je bilo namenjeno širšemu občinstvu, so oblikovale članice in člani UTŽO. Po uvodnem pozdravu ene izmed napovedovalk, kateri je v ozadju na citre igrala mlada Lara Regoršek, je na oder stopila Ana Ferme in s pesmijo Poletna noč navdušila občinstvo. Prvi del večera se je zaključil z igro članov dramske skupine Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah (Teja Devin in Anton Boržak), ki sta prisotnim predstavila igrano pravljico Drevo ima srce. Pravljica govori o povezanosti človeka z naravo ter vzpodbuja k razmišljanju o minljivosti.

Po glasbeni točki učenke GŠ Rogaška Slatina Lari Regoršek je članica UTŽO, pesnica in vsestranska umetnica Ida Nova s še nekaterimi članicami predstavila delo in krožke UTŽO v latu 2012. Kot se za pesnico tudi spodobi, je Nova predstavila tri svoje pesmi, ki se tematsko navezujejo na UTŽO. Za glasbeno podlago je na kitari poskrbel Luka Turk.

Petošolci OŠ Šmarje pri Jelšah so pod mentorstvom Renate Ferme izvrstno zaigrali in nasmejali občinstvo s humoresko Frana Milčinskega Butalci sejejo sol.

Petošolci so z odlično odigrano humoresko nasmejali prisotne
Petošolci so z odlično odigrano humoresko nasmejali prisotne

Člani UTŽO se lahko pohvalijo s številnimi krožki, pri katerih so spoznavali različna področja znanja in spoznavanja. Poleg kuharskih, zeliščarskih, računalniških, novinarskih tečajev, so se lahko učili tudi plesati. Slednje so dokazali z dvema plesoma, ki so jih zaplesali na odru in doživeli bučni aplavz.

V južnoameriške glasbene ritme so prisotne s kitarami zazibali trio Tim Stepišnik Perdih ter Jaka in Luka Turk. Za njimi se je z igranjem na sintetizator predstavila zelo nadarjena, vendar gibalno omejena Monika Planinc iz Podsrede, ki skupaj s starši obiskuje novonastalo UTŽO v Kozjem.

Ker pa je bilo zaključno srečanje tretjega študijskega leta tudi dobrodelno obarvano, je prisotne nagovorila tudi Milka Dobravc, sekretarka OZ RK Šmarje pri Jelšah. Člani in članice UTŽO so se namreč odločili, da bodo svoje izdelke in izdelke mentorjev, ki so nastali v tretjem študijskem letu, prodali v dobrodelne namene po simboličnih cenah. S tem so nekomu pokazali žarek upanja in dokazali, da smo še pravi ljudje.

Številni obiskovalci so napolnili dvorano kulturnega doma
Številni obiskovalci so napolnili dvorano kulturnega doma

Na koncu sta prisotne nagovorila še prisotna župana, Jože Čakš in Andrej Dušan Kocman. Njuna nagovora si lahko ogledate v spodnjih video prispevkih. Prav tako pa vabljeni k ogledu prispevka, v katerem smo o UTŽO povprašali Jano Turk Šulc, organizatorko UTŽO Šmarje pri Jelšah.

Zadnji dan v maju pa so zaključek prvega študijskega leta obeležili tudi v Kozjem, kjer je gostovala Dušica Kunaver. Ena letošnjih največjih in najbolj dobrodošlih pridobitev je namreč začetek dejavnosti UTŽO v Knjižnici Kozje. Devetega februarja letos se je v Kozjem pričela nova oblika druženja starejših, katerega jim vsak drugi četrtek popestrijo različna predavanja. 

Petindvajset članov novonastale enote UTŽO v Kozjem priča, da gre za pravi korak, saj je knjižnica s tem pridobila nove bralce in stalne obiskovalce. Člani so navdušeni in zadovoljni s predavanji, ki so jih imeli možnost spremljati, marsikateremu bo ostala v lepem spominu prva ekskurzija, ki so jo imeli v preteklem mesecu. Člani upajo, da se jim bo v naslednjem študijskem letu pridružilo še več občanov, saj gre v prvi vrsti za druženje starejših, poleg tega pa UTŽO daje možnost pridobitve novih znanj in vedenj.

V Kozjem je najprej prisotnim publikacijo predstavila Jana Turk Šulc, nato je besedo prevzela vedno zanimiva Dušica Kunaver
V Kozjem je najprej prisotnim publikacijo predstavila Jana Turk Šulc, nato je besedo prevzela vedno zanimiva Dušica Kunaver

Dušica Kunaver je na zaključnem srečanju v Kozjem govorila o ljudski zgodovini slovenskega naroda, ki jo predstavila skozi pripovedi in pesmi. Kakor je pri Kunaverjevi v navadi, tudi tokrat ni šlo brez prepevanja ljudskih pesmi, za katere Kunaverjeva meni, da ne poznajo ljubosumja.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij (klik!) zaključnega srečanja UTŽO v Šmarju pri Jelšah, seveda pa vabljeni tudi k ogledu spodnjih video prispevkov. 

 
 
 
v/t/f: Egon Horvat